Йорданка Фандъкова. Снимка БТА

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова поиска да се изготви Национална програма за овладяване популацията на бездомните кучета. Тя настоява за това в писмо до министъра на земеделието Димитър Греков, съобщават от пресцентъра на общината.

Фандъкова изброява дейностите на Столична община по проблема - активно се работи по програма за овладяване на тяхната популация 2012-2016 г.

Започнало е изпълнение на втори етап на общински приют за безстопанствени кучета в землището на с. Горни Богров с капацитет 1094 места. В експлоатация са въведени общински центрове за кастрация на домашни и безстопанствени животни в районите „Банкя” и „Илинден”, предстои оборудване на кастрационен център в район „Връбница”, продължава кастрацията и обезпаразитяването на дворни кучета.

В писмото се отбелязва сътрудничеството между Столична община и фондациите „Четири лапи”, „Помощ за животните- България”, "Българското дружество за защита на животните”, сдружение „Германо-българска помощ за животните” и Национално сдружение за защита на животните.

"С цел обединяване на усилията по решаване на проблема, настоятелно Ви молим да ни уведомите дали са предприети действия за подготовка на Национална програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета" пише още Фандъкова и потвърждава готовността на Столичната община да участва в работата на екипа, които ще изготвя документа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase