Общ преглед

Преподаватели, учени и студенти протестираха с книга в ръка и с искане за оставката на правителството на Пламен Орешарски.

По призива на Ранобудните студенти по обед десетки столичани се събраха пред парламента и подредиха на жълтите павета пред полицаите книги като "стена" между властта и гражданите.

Сред наредените заглавия бяха Конституцията, Новият завет, събрани съчинения на Елин Пелин, Димитър Димов, Пейо Яворов и на други български класици, както и учебна литература.

Още по темата
Сред преподавателите, носещи книги, бяха Георги Ганев, Георги Близнашки, Калин Янакиев, Дилян Николчев. Те заявиха, че "наредените книги на земята са като линия, която властта и полицията няма право да пресича".

"Идеята на днешния протест е да покажем книгите, които преподавателите използват в своята работа и затова съм донесъл три книги от курсовете, които водя в Софийския университет", каза Георги Ганев, цитиран от БТА.

Той отбеляза, че "искането за оставка на правителството се повтаря от протестиращите вече 180 дни".

Георги Близнашки пък обяви, че над 60% от българите настояват за предсрочни избори.

Часове по-късно преподаватели и студенти поеха към Орлов мост и за кратко блокираха движението.

Стотина души скандираха: "Оставка!", а полицейски коли отцепиха в ранния следобед бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Цар Освободител", за да не допускат автомобилите до изтеглянето на протестиращите.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар