Жълтите павета може да бъдат обявени за културно наследство. Снимка: Булфото

Един от най-емблематичните символи на София - жълтите павета в центъра на града, да бъдат обявени за културно наследство и така да бъдат защитени от премахване и увреждане, поиска общинският съветник в СОС Вили Лилков.

Според закона настилката може да бъде класифицирана като културен ландшафт. "Така сегашните управници и следващите поколения ще са длъжни да се грижат за тяхното съхраняване", обяви Лилков пред „Труд“.

Така ако предложението му бъде одобрено, паветата ще бъдат заснети, описани и при ремонт ще се изисква да бъдат възстановени в същия вид. Жълтата настилка е поставена през 1908 г. и 1909 г., като паветата са от скали край Будапеща.

Идеята на тогавашните управници била София да се отличава от останалите европейски столици, като заради тази идея близо 60 дка павета са покривали над 10 улици.

Днес те са останали само около пл. "Народно събрание" и според Лилков са застрашени, тъй като постепенно се изхабяват и рушат. Премахнатите павета се съхраняват от общината на склад. Зачестявали и идеите при ремонти павета да бъдат заменени с асфалт.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase