Снимка: архив, Булфото

Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ” (НГДЕК) временно ще се помещава в сградата на 13-о ОУ „Св. Св. Кирил и Методий” в София, стана ясно днес от думите на директора на училището Мариела Папазова.

Тя уточни, че причина за промяната и преместването на учебния процес от 40-о СОУ „Луи Пастьор” в 13-о ОУ е заради удобството на учениците. Временното провеждане на занятията в 13-о ОУ ще бъде в една смяна, съобщи директорката Папазова, което било невъзможно в 40-о СОУ.

В писмо до министъра на културата Папазова информира, че на откриването на учебната година се е обърнала с молба към родители и ученици от по-горните класове да се включат на доброволни начала в почистването на 13-о ОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, за да започнат учебните занятия в най-кратък срок.

Тя пише още, че община „Възраждане” се ангажира да участва в почистването на сградата, като за целта утре ще бъде осигурен контейнер за извозване на отпадъците, бригада и фирма за извършване на обезпаразитяване.

Решението е временно, до приключване на ремонтните дейности в старата сграда на НГДЕК на ул. „Баба” №16 в кв. „Модерно предградие”.

В писмо до министъра на културата д-р Петър Стоянович Ученическият съвет на НГДЕК „Константин Кирил Философ” изразява своята благодарност от инициативата, подкрепата и действията около преместването на сградата на гимназията в района на центъра на София. Според тях мястото е особено подходящо предвид връзките и непрекъснатите контакти със СУ „Св.Климент Охридски”.

Възпитаниците изразяват и своята готовност да съдействат по всякакъв възможен начин в действията около фактическото преместване.

С решение на Столичния общински съвет от 18 юли 2013 г. сградата на 13 ОУ на ул. „Св. Св. Кирил и Методий” №63 беше безвъзмездно предоставена на Министерството на културата за срок от 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase