Снимка: Bulphoto

От 1 април ще бъдат увеличени двойно ловните екипи за бездомни кучета на Общинско предприятие "Екоравновесие", съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

По думите на Фандъкова след тежкия инцидент в "Малинова долина" контролът по работата на дружеството ще бъде поет от нея, а не от заместник-кмет, както беше до момента.

На телефон 988 04 35 ще могат да се подават сигнали денонощно за бездомни агресивни кучета, а жалбоподателят ще получава информация за направеното по сигнала.

Трябва да се спре псевдогрижата към бездомните кучета - ако обичаш животните, трябва да ги гледаш вкъщи, посочи Фандъкова.

Тя припомни, че през миналата година са подготвени проекти за четири приюта, но по действащата нормативна уредба само един от тях за 500 кучета ще струва 6 млн. лева, а ако се промени наредбата за земеделското министерство, което общината настоява от няколко месеца, цената ще падне три пъти. Кметът даде за пример приюта в Горни Богров, който сега събира 500 животни, а ако се променят нормите, животните могат да се увеличат до 800.

Тя изрази готовност общината да предостави терени за изграждането на приюти за кучета от страна на неправителствените организации, занимаващи се с правата им.

През следващата седмица ще бъде разгледана наново програмата за овладяване на популацията от бездомни кучета, но според председателя на комисията по околна среда Лорита Радева от общината многократно настояват пред земеделското министерство за изработването на национална програма, защото проблемът не е локален.

Още по темата
Амбицията ни е до две години да намалим наполовина броя на бездомните животни на улицата, посочи Фандъкова.

Тя добави, че ловните екипи на "Екоравновесие" са на граждански договор и ловецът получава по пет лева на заловено животно.

От началото на годината в районните администрации са регистрирани над 1000 домашни кучета с поставени чипове, в ОП "Екоравновесие" се води регистър за поставените чипове на бездомни кучета.

Осем са вече заловените бездомни кучета от мястото на инцидента от вечерта на 28 март в ж.к. "Малинова долина", за които има предписание от Областната агенция по безопасност на храните за умъртвяване. Общо три екипа са на място, като действията им се подпомагат от "Общинска полиция".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase