"Екоравновесие" с акция в "Малинова долина". Снимка: архив, Булфото

Областната дирекция по безопасност на храните е дала предписание кучетата от глутницата в  „Малинова долина“  да бъдат заловени и евтаназирани, съобщи директорът на „Екоравновесие“ Манол Нейков.

Екипи на общинското предприятие обикалят злополучния квартал, като целта е да изловят бездомните кучетата в района. Акцията ще продължи и през следващите дни.

Вчера 87-годишният професор Ботьо Тачков, който се е реализирал в САЩ, беше жестоко нахапан от глутница кучета. Той е с опасност за живота с множество наранявания във ВМА.

Нейков съобщи, че  глутницата, която нахапа възрастния мъж,  е от 15 кучета, от които до момента е заловен водачът.

Той обясни, че снощи сигналът за нахапания мъж е получен в 18.30 ч. Реагирано е незабавно, на мястото на инцидента са били и началникът на Шесто РУП, и районният кмет Димитър Дилчев. Екипът на общинското предприятие е изстрелял упойка към две от кучетата в глутницата, но те са избягали преди упойката да започне да действа.

Днес сутринта, около 6.00 ч., екипът на "Ековравновесие" е бил отново на мястото на инцидента. Глутницата е била в близост до гаражи при жилищни блокове. Две жени, които са извели домашните си кучета на разходка, са повели и кучетата от глутницата, а заедно с тях са взели и чували с храна. Кучетата са били агресивни и към служителите на "Екоравновесие".

Още по темата
„Успяхме да хванем най-агресивното куче, което скочи срещу нас – водачът на глутницата”, разказа Манол Нейков.

Нейков обясни, че причината за агресивността на кучетата е даването на храна от живеещите в околните блокове, което кара животните да пазят територията си и да са агресивни.

Кварталните градинки, изоставените строителни обекти, безстопанствените къщи са главно местата, където се обособяват глутници от бездомни кучета, обясни Нейков. По думите му допълнителен елемент е даването на храна на животните.

„За тези кучета, които са в кв. „Малинова долина”, ако трябва седмици наред ще ходим, но сме длъжни да ги изловим всички в района и съответно  да ги евтаназираме”, допълни д-р Нейков.

Между 100-150 са сигналите на седмица, подавани към общинското предприятие за бездомни кучета през миналата година. От заловените животни са били кастрирани 4157 кучета.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase