Снимка: Булфото

Няколкостотин души, предимно млади хора, участваха в шествието в София, организирано от Българския национален съюз (БНС) като отговор на планирания за днес ромски прайд.

С лозунги „Всеки ден ще е така, до победата“, „Свобода или смърт“ и „България, събуди се“ шествието премина по централните софийски улици. Расистки възгласи нямаше, след като в началото на проявата организаторите апелираха тя да е мирна и без обидни скандирания.

Шествието бе охранявано от голям брой полицаи, а движението по маршрута му бе спирано поетапно.

Протестиращите се обявиха срещу престъпниците от ромски произход и настояват за присъда за Кирил Рашков заради двата смъртни случая в Катуница. От БНС искат и засилено полицейско присъствие в ромските махали и строги мерки срещу организациите, които насаждат етническа омраза.

„Най-важното, което искаме, е равни права и задължения на всички български граждани на практика, а не на хартия“, заяви Пламен Димитров от БНС.

По думите му сега това не е налице, а ако властта си затваря очите за реалността, тя ще се стовари върху нея. Според Димитров в шествието са участвали около 2000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase