Носенето на оръжие и алкохол по време на различни публични прояви на открито вече ще се наказва с глоба от 100 до 2500 лв.

При повторно нарушение през годината наказанието ще скочи до 15 000 лв. Това предвиждат промени, с които Столична община ще осъвремени наредбата си за обществения ред от 1993 г.

В деловодството на Столичния общински съвет е депозиран проектът на зам.-кмета Иван Сотиров, който трябва да бъде предложен на обществено обсъждане до средата на март, а след  това да се разгледа от съвета.

Част от новите текстове уреждат режима за организирането на спортни, културни и други индивидуални прояви на общински площи на открито, както и на стадиони, зали, салони и други подобни, пише в. "Монитор".

Предвижда се те да бъдат съгласувани предварително с органите на "Пожарна безопасност и спасяване - СДВР". Заявленията трябва да се подават в общината най-малко седем работни дни преди датата на мероприятиято.

С новия текст се въвежда забрана за внасянето на оръжие – огнестрелно и хладно, както и предмети, които могат да застрашат обществения ред, живота и здравето на присъстващите.

Ще се наказват влизането в нетрезво състояние и пушеното в закрити помещения, както и прекалено силния шум.

До новите текстове се стигна, след като Върховният административен съд отмени приетата на 12 март 2009 година Наредба за обществения ред.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase