Кадър от "Червената ракета". Снимка: София Филм Фест

Днес в програмата на София Филм Фест може да видим последния филм на Анна Петкова "Авантюриста". Прожекцията е в Дом на киното от 18.00 часа. Той бе в конкурсната програма на фестивала „Biografilm“ в Болоня, Италия. Историята проследява съдбата на българския дисидент Григор Божилов Симов - един от основателите на Дружеството за правата на човека у нас. Авторите на сценария Анна Петкова и Константин Петров и деликатната камера на опитния оператор Христо Ковачев създават разказ, който дава шанс на зрителите да се докоснат до мислите и спомените на един уникален човек, а чрез него – до важни фрагменти от истината за отминалите десетилетия… Музиката на филма е дело на Борис Чакъров. Продуценти на "Авантюриста" са Гала Филм – Галина Тонева и Кирил Кирилов, с подкрепата на ИА "Национален филмов център".

В покрайнините на обезлюдено село на българо-сръбската граница, в порутена къща, живее гражданинът Григор. Името му не говори нищо на никого. Зад неговата съдба прозират онези процеси, които вървяха под повърхността на събитията, и които направиха България такава, каквато е днес... Какво се случи? Защо се случи така? Историята на живота му е част от историята на България в последните 70 години. Годините, прекарани по затворите, изселванията, борбата му за правата на човека, бедността... съпътстват жизнения му път в търсене на свободата и истината и до днес... Комунизмът си отиде, но дали демокрацията дойде?

В SOHO с вход свободен от 19.00 часа е филмът на Дженифър Абът „Мащабът на всички неща“ е пътешествие, което прокарва дълбоко съкровени паралели между преживяванията на скръбта – както лична, така и планетарна. Драматични истории за изменението на климата се сливат със спомените на режисьорката за детството ú край Джорджиан Бей в Онтарио. Какво е общото между тях? Изненадващо отговорът е: всичко. Филмът ни повежда по света, за да станем свидетели на глобалната криза: от катастрофалните пожари в Австралия и умиращия Голям бариерен риф до островната държава Кирибати, погълната от покачващите се морски води.

В кино "Люмиер" от 18.00 часа е "Аутфит" на Греъм Мур, носител на "Оскар" за сценария на "Игра на кодове" (с Бенедикт Къмбърбач в ролята на Алън Тюринг). Главната роля във филма е поверена на друг носител на "Оскар" – Марк Райлънс, удостоен със златния воин за ролята му в "Мостът на шпионите" на Спилбърг. В дебюта на Мур Райлънс е британски шивач, който напуска родината си само с шивашките си ножици и се установява в Чикаго. Причината за неговия успех се дължи отчасти на покровителството от местните гангстери. В една съдбоносна нощ двама убийци почукват на вратата на шивача с молба за услуга. Залозите са високи и преди да се усети, героят на Райлънс е забъркан в смъртоносна игра на заблуди, лъжи и убийства.

От 19.00 часа в кино "Влайкова" може да видим най-новия филм на сръбския режисьор Радивое Андрич "Как се научих да летя" добре познат на българските зрители с хитовете "Когато порасна, ще стана Кенгуру" и "Светкавици".

Проектът е създаден по награждавания роман на известната детска писателка Ясминка Петрович и бе представен в развитие на София Мийтингс 2018. „Как се научих да летя“ е съвместна продукция между Sense Production (Сърбия), Kinorama (Хърватия), Арт Фест (България) и Silverart (Словакия). Филмът разказва семейна история през погледа на една тийнейджърка. Действието се развива на идиличния остров Хвар, създавайки картина на безгрижно детство – както с начина, по който възприема света дванайсетгодишната София, така и от гледната точка на нейната баба.

В G8 от 18.30 часа е прожекцията на "Комарджията" -  най-новия филм на Пол Шрейдър, продуциран от Мартин Скорсезе, с участието на Оскар Айзък, Тай Шеридън, Тифани Хадиш, Уилям Дефо, Боби К, Кинг, Александър Бабара. Уилям Тел е бивш военен следовател, който живее под прикритие като дребен комарджия. Подреденият му живот се обърква, когато се среща с Кърк – млад мъж, който иска да отмъсти на общ враг. С помощта на загадъчнaта финансистка Ла Линда Тел въвежда Кърк в хазартните среди, за да го отклони от целта, но скоро открива, че призраците от миналото няма да го напуснат толкова лесно.

В CINE GRAND от 19.30 часа е световната премиера на ной-новия филм на американския независим режисьор Шон Бейкър беше в Кан, след това "Червената ракета" обиколи Телурайд, Ню Йорк, Лондон, над 50 фестивала вцял свят – и навсякъде е посрещан с интерес. "Червената ракета" всъщност е човечен портрет, нарисуван с мрачни и забавни краски, на един уникален американски мошеник - застаряваща порно-звезда, и хората в неговия град, които не понасят присъствието му. Всички киноспециалисти са единодушни, че изпълнението на Саймън Рекс в главната роля е "магнетично" и "истински наелектризиращо". Бейкър остава верен на стремежа си към автентичност и непосредствен поглед, който постига като дава свобода на актьорите.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase