Кадър от "Рицари на справедливостта". Снимка: София Филм Фест

Програмата на 26-ото издание на София Филм Фест продължава и днес. В Дом накиното от 18.15 часа е прожекцията на "Златан Дудов - чужд сред свои") на режисьора от сръбски произход. Михайло Коцев (ученик на Кшищоф Зануси и Бари Хенсън) е сред документалните премиери на 26-ия София Филм Фест. През личната си история, тръгвайки от живота и социалната среда в родния си град Бор в Сърбия, режисьорът разказва откъде идва вдъхновението му да разбере кой е Златан Дудов (1903-1963) и да тръгне по следите му, за да разкаже за неговия бунтовнически реализъм, останал в киноисторията.

От 20.00 часа може да видим "Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш" . Германският режисьор Андреас Дрезен се стреми да  разкаже историята на мъчителна несправедливост, случила се в Гуантанамо, без да губи надежда в човешкия вид. Най-новият му филм бе номиниран за "Златна мечка" и получи две "Сребърни мечки"  на Берлинале 2022 – за най-добър сценарий и за най-добра роля (Мелтем Каптан), както и наградата на филмовата гилдия. "Рабие Курназ срещу Джордж У. Буш" разказва историята на турско семейство, живеещо в Бремен – техният най-голям син е изпратен в лагер с обвинение в тероризъм. Възмутена от тази несправедливост, майка му Рабие е готова да премести небето и земята, за да си върне детето.

В кино "Люмиер от 18.00 часа може да видим "Аз съм Златан" на Йенс Шьогрен. Филмът е създаден по мотиви от бестселъра на Давид Лагеркранц и разказва за ранните години на Златан Ибрахимович, който израства в престъпен шведски квартал. Роден в семейство на балкански имигранти, за Златан футболът е начин за бягство от тежката действителност. Забележителният му талант и целеустременост го изстрелват напук на всички до върховете на световния футбол, където играе за клубове като Аякс, Ювентус, Интер, Милан, Барселона, Пари Сен Жермен и Манчестър Юнайтед.

От 20.30. часа е най-новият филм на Пол Шрейдър "Комарджията", продуциран от Мартин Скорсезе, с участието на Оскар Айзък, Тай Шеридън, Тифани Хадиш, Уилям Дефо, Боби К, Кинг, Александър Бабара.

Уилям Тел е бивш военен следовател, който живее под прикритие като дребен комарджия. Подреденият му живот се обърква, когато се среща с Кърк – млад мъж, който иска да отмъсти на общ враг. С помощта на загадъчнaта финансистка Ла Линда Тел въвежда Кърк в хазартните среди, за да го отклони от целта, но скоро открива, че призраците от миналото няма да го напуснат толкова лесно.

В кино Одеон от 18.00 часа може да гледаме "Беглецът: Филм за Антъни Бурдейн", който ще  бъде показан за първи път на голям екран в програмата на 26-ия СФФ. За феновете Антъни Бурдейн винаги е бил пример за неуморна любознателност, дълбоко отдадена на стремежа да опознае всичко, което този свят може да предложи. Този филм не разказва за трагичния край на Бурдейн, а отдава почит на начина, по който той живееше – честен, авантюристичен и ангажиран. Режисьорът Морган Невил се съсредоточава върху периода от живота на Бурдейн, който е най-добре познат на публиката, и очертава възхода му към телевизионната слава.

В Euro Cinema от 19.30 часа е премиерата на най-новия филм на Пабло Ларейн "Спенсър". Той бе в конкурсната програма на Венеция '21 и получи номинация за Оскар за изпълнението на Кристен Стюърт в ролята на любимата на целия свят принцеса Даяна. Бракът ѝ с принц Чарлз отдавна е охладнял. Въпреки че слуховете за изневери и развод стават все повече, за коледните празници в имението на кралицата в Сандрингъм е обявено
примирие. Всички ядат, пият и стрелят по време на лов. Това не е изнанада за Даяна, но тази година нещата ще бъдат много по-различни. Тя си представя какво можеше да се случи през тези няколко съдбоносни дни.

От 19.00 часа София Филм Фест гостува за първи път в новото културно пространство Антракт. Първата ни прожекция там е на "Рицари на справедливостта", дело на сценариста и режисьор Андерс Томас Йенсен, със силното, авторитетно присъствие на всеобщия любимец Мадс Микелсен. Историята представлява наситен с емоционална дълбочина трилър на отмъщението, като сюжетът се концентрира върху разследване на причините за един пътен инцидент. Когато един от оцелелите споделя с героя на Микелсен, че според него и статистическите данни не става дума за случаен взрив във влака, при който загива съпругата на бившия военен на служба в Афганистан, те обединяват усилията си, за да разкрият истината и да бъде въздадена справедливост. Филмът получава високи оценки от страна на киноспециалистите и получава четири датски филмови награди от общо 15 номинации. Международната му премиера е в Ротердам през 2021,
а след това обикаля филмови форуми буквално в цял свят. Зареждащо с особено напрежение
е очакването да видим майсторството на Микелсен в ролята на суров и безскрупулен отмъстител.


 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase