Снимка: София Филм Фест

Игралният дебют на Андрей Паунов "Януари"ще участва в международния конкурс на 26-ия София Филм Фест

Международната премиера на- дебютния игрален филм на документалиста Андрей Паунов, беше в програмата "Бунтовници с кауза" на международния филмов фестивал "Черни нощи" в Талин в самия край на 2021 година. Копродукцията на България, Португалия и Люксембург, получила наградата за най-добър български проект в развитие на София Мийтингс 2017, участва и в програмата на фестивала на българското игрално кино "Златна роза" 2021, където ѝ бяха връчени специална награда на журито и наградата на гилдия "Критика" към СБФД.

Андрей Паунов е режисьор и сценарист, познат на киноспециалистите и почитателите на документално кино в цял свят със своята трилогия за абсурда на „прехода“, в която са филмите "Георги и пеперудите" (носител на "Сребърен вълк" от Амстердам IDFA 2004), "Проблемът с комарите и други истории" (с премиера в „Седмица на критиката“ на 46-ия фестивал в Кан 2007) и "Момчето, което беше цар" (показан за първи път в Торонто 2011). С неговия поетичен разказ "Да ходиш по вода", посветен на легендарния майстор на арт-инсталации Кристо и неговите плаващи кейове, представен премиерно в Локарно през 2018 година, бе открит 23-тия СФФ през март 2019 година. Андрей Паунов дебютира в игралното кино с Януари“, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков.

Сценарият на "Януари" е дело на Алекс Барет и режисьора на филма, оператор е Вашко Виана, музиката е на Иво Паунов, работил с Андрей по някои от документалните му творби. Под умелата режисура на Паунов, великолепните актьори Самуел Финци, Йосиф Сърчаджиев, Захари Бахаров, Леонид Йовчев и Малин Кръстев се включват в разказването на история, изпълнена с тайнственост. Насред нищото, откъснати от света от снежна буря, двама мъже се опитват да разгадаят какво се е случило с Петър Моторов, решил да потегли в една ранна утрин с шейната си към града, отвъд гората. Когато шейната се връща, Петър Моторов не е в нея – има само шуба, пушка, замръзнал труп на голям вълк и огромна мистерия…

"Андрей иска да направи филм, вдъхновен от едноименната пиеса на Йордан Радичков, още като студент и в крайна сметка през 2015 наследниците на Радичков се довериха на него и "Портокал", преотстъпиха правата и тогава започна работата по сценария. Андрей имаше в главата си актьор за всяка от ролите и всеки един от тях се съгласи на това щуро предложение-приключение. Йосо и Санчо са част от филма много преди да започнат снимките и ролите им са писани за тях", споделя продуцентката Ваня Райнова.

Продуцент е "Портокал" ООД, зад която стоят Ваня Райнова и Светослав Стоянов. Те навлизат в света на киното през 2013 година, с два успешни дебюта, като продуцент на "Чест" на Павел Веснаков (Grand Prix, Clemront-Ferrand, EFA Nomination for Best European Short) и съавтори на документалния "Последните черноморски пирати".


 

Коментари Напиши коментар