Снимка: Арт фест

Част от филмите от тазгодишното издание на София Филм Фест може да се гледат в Дом на киното, като на 28 април програмата започва в 15.30 часа с най-новия филм на Далибор Матанич "Зора",който разказва за трансформирането на традиционните общности и за онези моменти, в които съсед застава срещу съседа. Историята е ситуирана в дистопично бъдеще - в селото, в което живее едно семейство с двете си деца, ежедневието вече не е безопасно.

В опита да превъзмогнат предишна трагедия, четиримата не са готови да последват съседите си и да заминат за града. Като смесва алегорията с твърде познатата тема на общностите, разделени по идеологически и религиозни причини, хърватският режисьор създава завладяваща драма, заредена с високо напрежение. "Зора" е вторият филм от своеобразната трилогия "Слънце" – първият е  "Зенит", удостоен с наградата на журито от секцията "Особен поглед" в Кан 2015.

В 20:30 часа е началото на филма "Туве", дело на режисьорката Зайда Бергрот. Сюжетът пресъздава част от историята на художничката Туве Янсон, за която краят на Втората световна война носи усещане за творческо вдъхновение. Стремежът към свобода на Туве е подложен на изпитание, когато тя се запознава с театралната режисьорка Вивика Бандлер. Любовта ѝ към Вивика е силна и всепоглъщаща, но Туве започва да осъзнава, че чувствата, за които копнее, трябва да бъдат взаимни. Докато се бори с личните си проблеми, творческите ѝ начинания я отвеждат в друга посока. Въпреки че концентрира усилията си върху живописта, един страничен проект – меланхолични и страшни приказки, които разказва на децата в бомбоубежищата, заживява собствен живот. Именно това е началото на прочутите и обичани в цял свят муминтроли…

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase