Кадър от "Пепел върху слънцето". Снимка: София Филм Фест

Днешният фестивален ден от есенното издание на София Филм Фест продължава в кино "Люмиер" с премиерата а режисьорския дебют на Бо Калинов "Пепел върху слънцето" от 19.30 часа. Главните роли са поверени на Силвия Петкова и Юлиан Вергов.  Филмът е създаден по книгата на д-р Златимир Коларов „Illusio Magna”, базирана на истински случай от преди 50 години. Историята проследява д-р Стефанов, обвинен в лекарска грешка, която води до смъртта на пациент и… до огромен медиен скандал.

В Дом на киното от 18.00 часа може да гледаме "Последният час на г-н Кол" на режисьора Дорон Еран главният геройразполага с един час, преди да влезе в затвора за обида на съдия, който е отсъдил срещу него. Кол вече е пред затвора, когато получава обаждане по телефона от библиотекарката на съда. Тя има информация, която може да промени присъдата.

В 19.00 ще закрием изложбата на Анри Кулев "Ескизи за филма "Имало една война" , а след това от 20:00 часа ще имаме възможност да гледаме и самия филм на голям екран. Шестима българи – петима мъже и eдна жена, загубила детето си, вървят по пътищата на войната. Всеки от тях носи в себе си драматичен мотив за своето пътуване… В безпрецедентен поход четиридесетхилядна армия, тичайки, ще преодолее разстоянието от 300 километра за по-малко от две денонощия, без пътища, железница и транспорт… и ще победи.

Във Френски институт - Кино "Славейков" от 19.30 часа е прожекцията на "Шевове" на Мирослав Терзич. Продукцията носи няколко нюанса – референция към професията на главната героиня, която е шивачка, но и намек за нескопосаните бодове, с които са зашити раните от трагедията, сполетяла много майки в Сърбия, които са били информирани, че новородените им бебета са починали малко след като са дошли на бял свят, а те всъщност са били продадени за осиновяване.

В Културен център "G8" от 20.00 часа е "Една година в Шампан" , част от програмата Кино Гурме, получаваме
рядката възможност да надникнем зад кулисите на истинското шампанско чрез достъп до шест винарни – от малки независими производители до знаменитите Госе и Боланже.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase