Кадър от "Сестра". Снимка: София Филм Фест

24-тият международен филмов фестивал София Филм Фест-ЛЯТО представи 111 филма от 48 държави. 51 филма са с прожекции в Дома на киното и на открити платформи, 88 филма могат да бъдат гледани от всяка точка на България до 19 юли.

На 6 юли 2020 в Платформа А6 на НДК се състоя Церемонията по връчване наградите на фестивала. Международното жури за първи и втори игрален филм, чийто председател бе режисьорът Питър Уебър връчи голямата награда "София - Град на киното" за най-добър филм в Международния конкурс в размер на 7000 евро на филма на Светла Цоцоркова "Сестра".

Специалната награда на журито отиде за филма на Натали Бианкери "Среднощно", а Ева Коолс взе отличието за режисура за филма "Клео".

Почетен диплом за най-добър сценарий бе присъден на Масуд Бахши за филма "Ялда, нощ за прошка" на режисьора Масуд Бахши.

Почетен диплом  за най-добър художник бе присъден на покойния Ласло Райк за работата му по филма „ Тези, които останаха" на режисьора Барнабаш Тот.

Наградата за български късометражен филм на стойност 9 500 евро (1 500 евро парична премия и 8 000 евро в постпродукционни услуги) бе присъдена на филма "Нина" на режисьора Христо Симеонов.

Отличието за най-добър балкански филм се присъди от международно жури с председател Мира Форнай (режисьор, Словакия) на филма "Три сестри" на режисьора Емин Алпер.

Балканското жури присъди и почетен диплом на филма "Шевове" на режисьора Мирослав Терзич.

Наградата за най-добър документален филм беше присъдена от международно жури с председател Виталий Мански (режисьор, Латвия) на филма "Пещерата" на режисьора Ферас Фаяд. 

Документалното жури присъди и почетен диплом на филма"Колектив" на Александър Нанау. Наградата за най-добър български игрален филм бе определена от жури от фестивалните селекционери на филма "Котка в стената" Мина Милева и Весела Казакова.

Журито на ФИПРЕССИ награди, "Тези, които останаха". Наградата на гилдията на българските кинокритици за филм от Балканския конкурс се присъди на "Господ съществува, името му е Петруния" на режисьорката Теона Стругар Митевска.

В София Филм Фест есен ще бъдат показани още над 80 филма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase