Кадър от "Ирина". Снимка: София Филм Фест

През тази година София Филм Фест продължава своята мисия да привлича незрящата публика в кинозалите, като изпълнява нейното желание да адаптира и  показва изцяло български филми. В програмата "Кино за незрящи" са включени две премиерни родни заглавия, които са пригодени за свободно възприемане  от хората с нарушено зрение.

Пълнометражният дебют на Надежда Косева "Ирина" е първият български  филм, адаптиран за незрящи хора в звукозаписно студио. Филмът разказва историята на младата Ирина, принудена да изхранва семейството си. В момент на безизходица тя се съгласява да стане сурогатна майка. В хода на бременността Ирина преоткрива живота и себе си, разбира какво е да обичаш и прощаваш...

Вторият филм от програмата ще бъде дублиран на живо от актьори в залата. Това е режисьорския дебют на Лъчезар Аврамов "Снимка с Юки", създаден по едноименния разказ от сборника на Мирослав Пенков "На Изток от Запада“.

Сюжетът разказва за Георги и приятелката му Юки, която е японка. Двамата се запознават по време на емигрантския си живот в Канада. След много опити да имат дете, те се решават на ин-витро процедури, като избират да се подложат на манипулацията в България.

"Снимка на Юки" може да гледаме на 21 март от 14.00 часа, а "Ирина" на 25 март от 14.00 часа. Филмите ще бъдат представени от своите автори пред публиката. Прожекциите са отворени за всички зрители, което отново ще предизвика силна емоционална връзка между "зрящи и незрящи – един до друг в залата.“

Кучета водачи отново са добре дошли в Дома на киното, където ще се проведат и двете прожекции.

Билетите за двете прожекции са на преференциална цена от 5 лв.  За придружители входът е свободен. За останалите зрители важат стандартните цени на 23-тия СФФ – 9/7 лв.

Коментари Напиши коментар