Снимка: София Филм Фест

Новият филм на Драго Шолев ще има премиера в кино Люмиер Лидл тази вечер от 18.30 часа. "Прасето" проследява агресията в клас и е едно от двете български предложения в Международния конкурс на София Филм Фест.

"Заливът Ханалей" на Даиши Матсунага, по разказ на Харуки Мураками също е история за деца. Проследява историята на японски тийнейджър, който загива докато кара сърф на Хаваите.  Самотната му майка отива в залива Ханалей, за да се справи с неочакваната загуба. Преди прожекцията ще се излъчи и филма на Григор Антонов "След часовете" от конкурса "Jameson Short Film Award".  Сюжетът ни води в малък град, в който властва безразличието и отчуждението, две деца са принудени да направят нещо нежелано, защото са изгубили надежда да намерят разбиране и подкрепа. Филмът може да гледаме в Дом на киното от 18.30 часа.

 Последната прожекция за този ден от Международния конкурс е "Техеран, град на любовта" на Али Джаберансари. Разгръщайки темата за нещастната любов, този игривно замислен триптих за хора, търсещи любов, напомня за непостоянната природа на човешкото щастие.  "Пипнах те", създаденот Стефани Дойчинова - филм от програмата "Jameson Short Film Award". Двете прожекции са в Дом на киното от 21.00 часа.

В Балканския конкурс на фестивала за днес са предвидени два филма - "Историята на един летен любовник" на Паул Негоеску от 18.30 часа. Филмът носи свеж въздух с ретро-носталгична нотка и предлага романтична гледна точка, през която дори Букурещ (с помощта на джаза) започва да прилича на Париж.

Другата прожекция е от 20.30 часа - "Годината на маймуната" на Владимир Блажевски. Основни персонажи в тази черна комедия са Цобе – беден пазач в зоопарка в Скопие, и шимпанзето Коко, който живее в същия този зоопарк.Тази обикновена история се заплита, когато Коко успява да избяга.

 След "Прасето" на Драго Шолев, от 20.30 часа е премиерата на българския документален филм "Тайният живот на Вера" на Тонислав Христов.  Вера е млада жена, която нарича себе си "В" и се бори с тежка травма
от детството си. Докато се опитва да помогне на себе си и на своя брат, който е с умствено увреждане,
тя намира спасение в ролевите игри, в които участва като приема различни роли и идентичности.

Музикалните събития за днес "В парка" са от 22.00 часа със Svilen & Joro from Ostava & Ping-Pong Galia. Свилен Ноев и Жоро за добре познати от алтернативната българска група Ostava. След тях Ping-Pong Galia ще представи
нейните музикални селекции с някои сладки и меланхолични песни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase