Снимка: София Филм Фест

Филмът припомня трагичната съдба на поетесата Данила Стоянова. Малцина я познават, макар стихосбирката й да е преиздавана у нас и в САЩ, а едно нейно стихотворение е изписано на стена в холандския град Лайден, наред с произведенията на други големи световни поети.

Данила Стоянова (1961- 1984) си отиде едва на 23 години. Но още на 14 тя беше завършен  поет. И остава един от най-важните поети от поколението на осемдесетте години.

Поезията й е все така свежа, нова, изненадваща и днес. Авторите на филма се надяват, че Дани ще заживее нов живот с новите поколения чрез филма "Какъв цвят има този свят”. В него приятелите й - добре познати в българския културен пейзаж, като художничката Марта Левчева, кинорежисьорът Димитър Петков, поетът Владимир Левчев, драматурзите Хермина Азарян и Роза Радичкова, физикът Деян Гочев, актрисата Жана Караиванова, фотографката Иглена Русева и др. - припомнят образа й и усещането си за човека, белязал не само младостта им, но и по-нататъшния им живот. И думите им днес, 35 години по-късно, се преплитат с произнесените  някога нейни стихове, за да се оформи един своеобразен диалог за живота и смъртта.

"Аз зная само, че мойто погребение
не ще се състои.
Защото трудно се погребва този,
който е изравнил смъртта с живота
и живее и в двете“.

Данила Стоянова говори просто и спокойно за живота и смъртта в чудото на своята поезия… Понякога едно голямо отсъствие изпълва с повече смисъл света около нас от много други присъствия…

Сценарист и режисьор на "Какъв цвят има този свят" е Ралица Димитрова. Във филма участват Милена Ерменкова и Ованес Торосян,. Премиерната прожекция във фестивалната програма е на 8 март от 18.30, в кино "Люмиер Лидл".

Коментари Напиши коментар

2

Анонимен

преди 2 месеца

до 1 : абсолютно съм съгласен! за това пък коментари на чалга теми, колкото щеш.

1

Анонимен

преди 2 месеца

Час и половина без коментари. Щом е за култура и изкуство, статията явно просто се подминава с безразличие.
Данила Стоянова си отива от този свят след дългогодишна борба с левкимията. Това са най-хубавите години в живота на един човек, друго би трябвало да случва тогава. "Животът е ск.пан, накрая умираш" съвсем прозаично беше казал някой.