Снимка: Арт фест

Общ преглед
За възхода и падението на един от най-любопитните наркобарони Пабло Ескобар (Хавиер Бардем) говори една от неговите любовници – писателката и журналистка Вирджиния Валехо (Пенелопе Круз).

Разказът започва бляскаво, както вървят и ухажванията на един от най-богатите хора в света. Ескобар е пленителен, неслучаен лидер на колумбийската мафия, работил с много влиятелни политически личности като американските президенти и притежаващ страховита власт.  Сценарият е базиран на мемоарите на Валехо, наречени "Обичам Пабло, ненавиждам Ескобар", реплика, която ще чуем да произнася главната героиня и във филма.

Испанският режисьор Фернандо Леон де Араноа проследява живота на Пабло през погледа на жената, която го обича, поласкана е от вниманието му и същевременно оказала се пренебрегната от него.

Моментите на възход на Ескобар са свързани и със страстта му към Вирджиния, а жестокостта, която предизвикват действията му вървят в синхрон и с неговото отчуждаване от нея.

Режисьорът описва емоционалната връзка между двамата, както и любовта на Ескобар по свой начин към неговата законна съпруга – майка на децата му на фона на политическия климат. Корупция, смърт, жестокост са средствата, с които борави Ескобар. В резултат на действията му се появяват бунтовническите групировки в Колумбия, кокаиновата индустрия преживява своя връх. Същевременно той е показан и харизматичен, забавен, пълен с емоции.

Араноа портретира Пабло Ескобар като едновременно подрежда най-жестоките черти в характера му, но и не пренебрегва благотворителните каузи, с които се занимава като строеж на училища и болници. Кадрите, описващи неговата обществени прояви са заснети в почти документала стилистика, докато игралната е заложена в моментите на срещите на Ескобар с Валехо.

Любопитно е да се гледа екранната двойка любовници – Ескобар – Валехо, изиграни от съпрузите в живота Бардем – Круз. Героинята й е принудена да предаде бившия си възлюбен и да плати висока цена за флирта си с него, губейки работата и спокойствието си. Бардем е чудесен с тънкия мустак, зализан къдрав перчем и жесток поглед, а Круз с тъмните очила, огромни обеци, шарени тоалети и намусена физиономия прекрасно се справя с пренебрегнатата жена.

Филмът е копродукция с Ню Бояна и бе сред гала прожекциите на София Филм Фест. Може да гледаме "Да обичаш Пабло" от 15 юни по кината.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар