Фестът се открива с филма на Милко Лазаров "Ага". Снимка: София Филм Фест

22 нови български пълнометражни игрални филма, произведени между март 2017 и март 2018 ще бъдат показани на тазгодишния 22-и София Филм Фест. Такова количество филми не са произвеждани от повече от 25 години насам, отбелязват от екипа.

Събитието се открива на 7 март в Зала 1 на НДК с официалната премиера на най-новия игрален филм на Милко Лазаров - "Áга". Представен като проект с работно заглавие "Нанук" на София Мийтингс през 2014 година, където получи наградите на Mediterranean Film Institute и Synchro Film, Video & Audio, Vienna, отличен в Кан като проект с престижната награда "Кшищоф Кешловски" на ScriptEast, "Áга" ще закрие основната конкурсна програма на Берлинале 2018.

В Международния конкурс са включени "3/4" (2017), България-Германия на Илиян Метев и "Радиограмофон" (2017), България-Полша на Рузие Хасанова.

Световна премиера в програмата на фестивала ще има филмът-омнибус "8'19", състоящ се от шест новели по разкази на Георги Господинов. Различните части са режисирани от Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надя Косева, Кристина Грозева, Владимир Люцканов и Теодор Ушев.

Детският филм "Смартфонът беглец" на Максим Генчев също ще бъде със световна премиера.
Със софийски премиери пред фестивалната публика ще бъдат представени "Моторът" на Валентин Гошев и "Малко късмет за по-късно" на режисьорите Александър Смолянов и Чавдар Живков.

С прожекции във фестивалната програма ще бъдат представени и 15 игрални филми, които вече имаха своите премиери на голям екран в София и България. Това са: "Посоки" на Стефан Командарев, "Кораб в стая" на Любомир Младенов, "Дъвка за балончета" на Станислав Тодоров – Роги, "12 А" на Магдалена Ралчева, "Безкрайната градина" на Галин Стоев, "Бензин" на Асен Блатечки и Катерина Горанова, "Лили рибката" на Ясен Григоров, "Секс академия – мъже" на Георги Костов, "Трансгресия" на Вал Тодоров, "Нокаут или всичко, което тя написа" на Ники Илиев, "Воевода" на Зорница София, "Привличане" на Мартин Макариев.

"Бандит" на Оги Стоилов/Август Кинг е в основната програма/извън конкурса, а "Възвишение" на Виктор Божилов и "Вездесъщият" на Илиян Джевелеков са и в Балканския конкурс.

Документалните премиери в програмата на фестивала включват 11 филма.

"Синко мой" (България), режисьор Павлина Иванова (световна премиера), "Нов живот" (Канада-България), режисьор Стефан Иванов (световна премиера), "Ненужен герой" (България), режисьор Стефан Командарев (световна премиера); "Мечтата на Николай" (Белгия-България), режисьор Мария Карагьозова (национална премиера); "Червено, твърде червено" (Франция-България), режисьор Божина Панайотова (национална премиера, в Международния документален конкурс), "Миниатюра за пиано" (България), режисьор Елдора Трайкова (софийска премиера, в Международния документален конкурс); както и софийските премиери на "Изкореняване" (България), режисьор Костадин Бонев, "Симон срещу страха (Случаят Варсано)" (България), режисьор Георги Тенев, "К 22" (България), режисьори Александър Крумов и Антон Богорисов,"Студената война" (България), режисьори Радослав Илиев и Ивайло Пенчев, "Offline" (България), режисьор Станислава Калчева.

Сред специалните фестивални прожекции са 5 копродукции с миноритарно българско участие и една пълнометражна анимация.

Сред специалните събития на фестивала попадат и прожекциите на първия български дигитално възстановен филм – "Парчета любов" на режисьора Иван Черкелов, с което ще бъден старт на пролетния семестър на "Европеско кино за учащи". Със специална прожекция ще отбележим и една знаменателна годишнина - 10 години от премиерата на мащабната копродукция "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде" на режисьора Стефан Командарев, единственият български филм, избран сред деветте претенденти за номинация за чуждоезичен Оскар на Американската филмова академия. В специалната програма с български филми, посветени на 1968 година, са включени прожекции на "Бялата стая" на Методи Андонов, "Спомен за страха" на Иван Павлов, и "Агресията" на Анна Петкова.

Няма да пропуснем напомнянето, че през 2018 година темата на София Филм Фест, преплетена творчески във визията на фестивала, е свързана с избора на София за Европейска столица на спорта. Тази титла има за цел да популяризира активния начин на живот, като е поставен акцент върху масовия спорт и върху значението на спорта като приоритет в живота на хората. Този специален фокус присъства и във филмовата програма на фестивала чрез селекция от филми и събития на спортна тематика, а сред тях откриваме две емблематични български заглавия – "Стоичков", посветен на най-популярния българин в света и режисиран от Борислав Колев, както и "Манчестър Юнайтед от Свищов" на Стефан Вълдобрев.

Общо на 22-рият София Филм Фест ще бъдат представени 46 български пълнометражни игрални и документални филма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase