Снимка: Булфото

Последният работен ден от тази седмица ще бъде дъждовен, но хубавото време ще се завърне през уикенда, показва прогнозата за времето на НИМХ.

През нощта срещу петък времето над страната ще бъде облачно, на много места - с валежи от дъжд. В Източна България ще духа слаб до умерен южен вятър. Минималните температури ще са между 7 и 12 градуса.

Утре все още на много места в страната ще има превалявания, главно в Източна България. Ще има и гръмотевици, но от запад ще започне разкъсване и намаление на облачността. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще бъде до умерен. Максималните температури ще бъдат между 17 и 22 градуса, в София - около 17 градуса.

Атмосферното налягане ще бъде по-ниско от средното за май, но през деня ще започне бавно да се повишава.

Над Черноморието в петък преди обяд ще бъде предимно облачно, но в следобедните часове, главно по южното крайбрежие, облачността ще се разкъса. Ще има превалявания, възможни са и гръмотевици. Ще духа до умерен юг-югозападен вятър, който през деня ще отслабне и ще се ориентира от северозапад.

Максимални температури на въздуха ще са между 15 и 19 градуса. Температурата на морската вода е 13-14 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

В планините също ще има превалявания от дъжд, над 2000-2100 метра - от сняг. На отделни места ще прегърми. По-значителни намаления на облачността ще има по-късно през деня. Ще духа умерен и силен северозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 11 градуса, на 2000 метра - около 4 градуса.

В събота ще има повече слънчеви часове и ще се затопли. Краткотрайни превалявания ще има в следобедните часове в крайните източни райони и планините. Температурите ще се повишат и на много места живакът ще скочи до 23-24 градуса.

В неделя вятърът ще се обърне от изток-югоизток.
Облачността ще се увеличи и вплътни и след обяд на места в западните райони ще превали. Дневните температури обаче ще се повишат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase