Снимка: архив, Булфото

През следващото денонощие облачността над страната ще е предимно значителна. На места ще има превалявания от дъжд.

По-съществени и придружени с гръмотевици ще са валежите по-късно след обяд и вечерта в западните райони и Южните Родопи. Временни разкъсвания на облачността ще има главно в Източна България. Ще духа умерен южен вятър, в Източна България и на места в подножията на север от планините ще е силен и поривист.

Привечер вятърът в Западна България ще се ориентира от запад и ще отслабне. Остава топло, с максимални температури предимно между 20 и 25 градуса, а минималните температури ще са между 8 и 13 градуса.

Над Черноморието облачността ще е променлива. След обяд на отделни места ще превали и се очаква валежът да е цветен, защото ще съдържа прах от Сахара. Ще духа умерен и силен юг-югоизточен вятър.

Максималните температури на въздуха ще са 18-22 градуса. Температурата на морската вода ще е 14-15 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

Над планините ще е предимно облачно. На места ще има валежи от дъжд, по-късно след обяд и вечерта в масивите от Югозападна България ще са интензивни и придружени с гръмотевици. Вятърът ще е силен, по откритите части и северните склонове и временно бурен, от юг. Остава топло, с максимална температура на 1200 метра около 14 градуса, на 2000 метра - около 8 градуса.

Атмосферното налягане ще е по-ниско от средното за месеца и ще продължава да се понижава.

В понеделник, 6 май, вятърът ще се ориентира от северозапад и с него ще започне бързо и чувствително захлаждане, което до вечерта ще обхване Западна и Централна България. Там ще има и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще има и градушки.

Във вторник, 7 май, ще бъде доста ветровито и хладно, предимно облачно, все още на места с валежи. Със застудяването в западната половина от страната в районите с надморска височина над 900-1000 метра през нощта срещу вторник и във вторник ще вали сняг, в крайните западни райони границата на снега ще бъде и по-ниско.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase