Снимка: Reuters

Задават се най-големите жеги това лято – след сряда градусите ще скочат до 35-37 градуса. Това прогнозира Анастасия Стойчева от Института по метеорология и хидрология към БАН.

Преди това обаче ни очаква леко захлаждане. Във вторник, по-късно през деня, в Североизточна България и планинските райони се очакват и краткотрайни валежи с гръмотевици.

Още по темата

Горещата вълна, която измъчи Португалия и Испания, ще се премести и ще достигне Северозападна Европа, ще затопли Скандинавския полуостров и Прибалтика.

"Предстои захлаждане, застудяване, температурите на Британските острови и във Франция ще паднат с повече от 10 градуса, ще има бури с гръмотевици и дъжд", прогнозира Стойчева.

Тя съобщи, че се очаква високите температури да достигнат западните райони на Балканите, където температурите също ще скочат най-вероятно до около 40 градуса.

Жегите най-вероятно ще ударят Сърбия, Македония, адриатическото крайбрежие, но в нашата страна, заради североизточния поток, който ще започне от сряда нататък, ще останем в малко по-ниските температури.

"Най-високите, които очакваме, ще са 35-37 градуса. Това ще са едни от най-високите температури това лято", каза синоптикът пред Нова тв.

Тя съобщи, че сериозно разваляне на времето не се очаква. След захлаждането във вторник и сряда, отново ще настъпи стабилен период, около средата на второто десетдневие температурите отново ще се покачат, но едва ли ще са по-високи от 32-37 градуса.

Повече динамика, валежи и понижение на температурата може да се очакват през третото десетдневие.

Коментари Напиши коментар

5

тТт

преди 2 години

"...може да се очакват" Много ме радва тази фраза от последното извечение, каз(в)ана от синоптик! Я стане, я не, ама дай да го каже, щото ако не стане - пак няма да е сгрешил! :)))

4

шаш и паника

преди 2 години

Требе да има шаш - народо требе да е шашнат, оти иначе може да почне да мисли малко по-различно .До сега мантрата бяха градушките , сега дойде модата на високите температури .Високи , високи - колко да са високи ?

3

Димитров

преди 2 години

Айде стига,миналата година температурите бяха между 39-43 градуса. Сега повече от 33 не качват,проблема е че валя много дъжд и земята е дълбоко напоена,от там идва и влагата която се изпарява,и тъй нареченото " Лепне кожата на тялото". Без истерии моля,че наистина се превърнахме в един хленчещ народ,през зимата било студено - през лятото му било топло....нема угодия братче !