Снимка: БГНЕС

През изминалата седмица няколко пътници на авиокомпания бяха тежко ранени или убити, когато полетите им претърпяха сериозна турбуленция.

Възможно ли е зачестилите силни турбуленции да се дължат на изменението на климата?

От десетилетия насам силната турбуленция съпътства въздухоплаването, а всяка година пътниците изживяват все по-страшни моменти.

"Много хора се удариха в тавана, имаше много писъци", казва Майкъл Бейли, цитиран от NOVA.

Поредица от подобни инциденти наскоро разтревожи и ужаси някои пътници.

"Честно казано, беше доста, доста страшно. Беше сякаш от някакъв филм", споделя Джак Кантипуди."Животът ми просто премина през очите ми. Мислех, че това е краят", разказва Исабел Кастийо.

Промяната на климата е научно свързана с все по-тежките метеорологични условия, така че на фона на всички заглавия за тресящи се самолети се появи един тревожен въпрос: алошават ли промените в климата и турбуленцията?

Отговорът е "Да", Казва авторът на проучване от 2019-та година - професор Пол Уилямс, който изучава атмосферата в университета на Рединг, Англия.

"Изменението на климата е направило по-често срещано турбулентните полети по същия начин, по който е направило по-вероятно и създаването на горещите вълни. Изменението на климата засилва турбулентността на чистия въздух на всички нива на полетите, през всички сезони, навсякъде по света, където има струйно течение“, разказва Уилямс.

Според него изменението на климата създава атмосферни смущения, които пораждат ефект, подобен на вълни във въздуха дори когато не се наблюдава лошо време.

Но доказването на връзката за всеки отделен полет е трудно. Когато някой пътник е ранен - като седемте души, които попаднаха в болница след полет на Луфтханза преди няколко дни - или ако някой почине - както се случи с жена в частен самолет над Нова Англия - Националният съвет за безопасност на транспорта съобщава за инцидента, но не следи за турбулентност при всички полети.

"И честно казано, това не е достатъчно. трябва да имаме по-стабилна система, защото опитите на радара с насочено напред действие да улавя турбуленция в чист въздух, просто още не са се доказали", казва анализаторът на CNN в областта на авиацията Питър Гьолц.

Повече изследвания са от ключово значение, казват учените, защото заплахата не изчезва.

"Бих се радвал да видя, че се полагат повече усилия за събиране на надеждни и сигурни данни, тъй като се движим към това по-турбулентно бъдеще", казва Пол Уилямс.

Климатологът Симеон Матев коментира също темата. Той каза, че изменението на климата може да предизвика турбуленции. Матев посочи, че по-високите температури създават възможност за по-високо съдържание на влага във въздуха, а от своя страна по-високата температура дава възможност и за по-голяма енергия в атмосферата. Тази енергия поражда по-силни процеси, един от които е точно турбуленциите, допълни той.

Матев направи и метеорологична прогноза за месец март. Той каза, че ще се сменят бързо студени и топли въздушни маси. Климатологът съобщи, че гръмотевиците са индикатор, че в атмосферата се случват силни процеси.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase