Снимка: БГНЕС

Шест деца, седем – това звучи като много отговорности, които трябва да поемем. Но предприемачът в областта на ракетите и електрическите коли, и бащата на шест деца Илон Мъск казва, че е наложително човечеството да последва неговия пример, както и този на Борис Джонсън и Джейкъб Рийс-Мог – и да постави поддържането на населението на първо място.

"Няма достатъчно хора", каза Мъск пред бизнес аудитория в САЩ миналата седмица. "Не мога да наблегна на това достатъчно - няма достатъчно хора."

Той предупреждава, че защитниците на по-малките семейства, сред които британският премиер и принц Хари, са сбъркали. Неотдавна Хари получи награда за обещанието си да има не повече от две деца. Преди това Джонсън, чието растящо семейство все още се смята, че е в единични цифри, забеляза, че "основното предизвикателство пред нашия вид" са хора като него. "Имаме ужасяваща визия за хабитати, които се размножават и възпроизвеждат като бацили в петриева паничка".

Но сега Мъск обявяви на малко по-умерен език, че най-страшното нещо е обратното: "Моля, вижте числата – ако хората нямат повече деца, цивилизацията ще се срине."

Цифрите наистина показват, че както в Обединеното кралство, коефициентът на раждаемост в САЩ, който вече е под нивото на заместване, е намалял още повече през 2020 г. - с 4%. Това, което е по-малко сигурно, е, че това означава, че сме се запътили към катастрофа.

Програмите за повишаване на раждаемостта са в противоречие с тези за образованието на момичета: колкото по-образовани са жените, толкова по-малко деца имат. Фондация "Социален пазар" се чудеше в неотдавнашна оценка на "дефицита на бебета" в Обединеното кралство, дали по-големите семейства биха довели до задоволството на родителите. Въпреки че родителите са склонни да казват, че биха искали повече деца, "проучванията показват, че раждането има ограничен ефект върху родителското щастие и удовлетворението от живота".

Поне Мъск следва собствените си репродуктивни съвети. Попитан миналата седмица дали тази философия е определила размера на собственото му семейство, Мъск се съгласи, че точно като Рийз-Мог, който според съобщенията се надява на седмо дете, той се стреми да даде пример. По същия начин не може да се отрече, че милиардерът прави домашния си пронатизъм да звучи едновременно като нещо лесно и забавно, казвайки на Морийн Дауд: "Мисля, че бебетата са супер готини и наистина хората трябва да имат повече бебета".

Забележете, че жонглирането на шест деца с управлението на неговата компания за електрически коли Tesla и бизнесът за изследване на космоса никога не е било сред причините за отлагане на строежа първата екипажна база на SpaceX на Марс.

Но как по дяволите го прави? Дали Мъск не е като някоя от онези мега-майки, които са планирали цялата програма и всички вечери през седмицата още в неделя? Оставя ли бебета просто да плачат? 

В това, което се надяваме да се превърне в ръководство за отглеждане на деца на Мъск, включващо нивото на детайлност, което вече е налично в неговата космическа колония на Марс ("храната ще се отглежда в хидропонни ферми, захранвани със слънчева енергия"), той сподели някои намеци за ранните години. Тъй като, заключава той, бебетата са само "ядат и са машини за ако", неговата (вече бивша) партньорка, певицата Граймс, е имала "много по-голяма роля" в гледането на шестото му дете - X Æ A-Xii. "В момента не мога да направя много", каза той. "Когато детето порасне, ще има повече роля за мен."

Относно отглеждането на по-големите деца – той има пет оцелели (първиото умира в ранна детска възраст) с първата си съпруга – Мъск предлага: "Ако пътувам до Китай по работа от Tesla, например, ще взема децата със себе си и ще посетим Великата китайска стена или ще се повозим на влака куршуми от Пекин до Сиан за да видим теракотените воини.

Но за повече информация относно семейната рутина на футуриста BBC се обръща към Джъстин Уилсън - писателка и бивша г-жа Мъск. Тя споменава персонал от петима. "Но вихърът от блясък не можеше да прикрие нарастваща празнота в сърцевината. Илон беше обсебен от работата си: когато си беше у дома, умът му беше другаде."

В това отношение времето не е променило Мъск, ако съдим по последните му публикации в Twitter. Разисквайки избора си на начин на живот с обществеността, той пише: "Би било хубаво да имам малко повече свободно време в ръцете си, вместо просто да работя по цял ден и цяла нощ."

Далеч от това да подкопава съветите му за населението, поразителното безразличие на Мъск към последиците от схема, която ще зависи, както при всички репродуктивни фантазии, от биологичното съответствие на жените, всъщност може да е помогнало. Негови колеги пронаталисти, признават, че е необходима жертвата на независимост, печалби и влияние от страна на жените, за да имат повече деца. По този начин рискуват, подобно на Виктор Орбан от Унгария, да се стигне до нещастни сравнения със съветските предшественици: Слава на майката героиня!

Вярно е, че Мъск преденбрегва и други области, представляващи интерес за всички бъдещи родители, на които сега им липсват ресурси, за да имат дори едно дете. Грижата за децата може да е било добро място за начало на полезен визионер. От друга страна, ако той е прав относно заплахата за иновациите от обезлюдяването, това само подчертава необходимостта от по-заможни алтруисти, като Мъск, лично да продължат да се размножават, набирайки каквито и млади жени може да се изисква, за да гарантират бъдещото предлагане на идеи.

*Коментарът е на Катрин Бенет, колуминист в Observer

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase