Снимка: БГНЕС

Джеф Безос и сър Ричард Брансън далеч не са първи туристи в космоса.

През 2001 година бизнесменът Денис Тито плаща 20 милиона долара, за да лети с руснаците до Международната космическа станция.

Той е на борда в продължение на осем дни, а 20 години по-късно все още казва, че това е най-страхотният момент в живота му.

Сър Ричард Брансън отлетя до ръба на космоса на 11 юли, а технологичният милиардер Джеф Безос отлетя на 20 юли. И двамата пътуваха с ракети на собствените си космически компании.

"Бях в безтегловност и изпаднал в еуфория. Вълнението ме държеше от началото до края", разказва Тито пред BBC. Именно той е първият космически турист. За да отиде в космоса обаче, той тренира 8 месеца.

"Тренировките бяха най-трудната част. Полетът към космоса беше лесен и забавен. Преди излитането стоях на върха на ракетата, трябваше да изчакаме малко. Спомням си, че се чувствах уморен, тъй като трябваше да станем рано. Мисля, че заспах за няколко секунди", разказва бизнесменът.

Девет минути по-късно той вече лети към космоса, създавайки история като първият космически турист.

"Имахме химикалки, които бяха хванати с въжета в капсулата. В момента, в който стигнахме орбита, станахме безтегловни, а химикалките започнаха да летят във въздуха. Знаехме, че вече сме в космоса", казва Тито.

На 30 юли той успешно се качва на Международната космическа станция.

"Стана ми ясно, че обикаляме напълно около Земята на всеки 90 минути. 45 минути виждаш цялата Земя, а аз прекарвах това време гледайки я, правейки снимки. Можете ли да си представите да имате 8 дни, в които сте безтегловни и чувствате само еуфория?", споделя бизнесменът.

Вече са минали 20 години, а той признава, че не е минал и ден от онзи полет към МКС, в който да не е мислил за това преживяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase