Снимка: БГНЕС

Хората с дебела талия имат по-малки мозъци, обявиха учени от Лондонския университетски колеж. В първото по рода си изследване те са сравнявали съотношението на обиколката на талията и на бедрото с индекса на телесната маса и с изображения на мозъка, получени чрез магнитен резонанс. Тези изображения позволяват да се пресметне мозъчният обем, пише "24 часа".

Оказва се, че хората с висок индекс на телесната маса и с голяма разлика в обиколките на талията и бедрото имат с 12 куб. см по-малки мозъци в сравнение с хората с нормално тегло.

Учените признават, че не са наясно дали свиването на мозъка е причинило затлъстяването или обратното - то е резултат от него. Те изтъкват обаче, че свиването на обема на мозъка има за последица спад на паметта и повишен риск от деменция.

"Изследвахме голяма група хора и установихме, че затлъстяването, особено в областта на кръста, има връзка с намаляването на сивото мозъчно вещество", казва д-р Марк Хамър от екипа.

Учените са измерили индекса на телесната маса и обиколките на талията и на бедрата на 9652 души. После са изчислили чрез сканиране количествата бяло и сиво вещество в мозъците им, както и обемите на отделните полукълба.

Сивото мозъчно вещество съдържа по-голямата част от невроните и включва центровете за самоконтрол, контрол на мускулите и на сетивните възприятия. В бялото вещество има снопове от нервни влакна, които свързват мозъчните зони помежду им.

Хората с висок индекс на телесната маса и с много тлъстини около корема имат най-малък обем сиво вещество - средно 786 куб.см. Хората със здравословно тегло имат обем на мозъка средно 798 куб.см. При бялото вещество няма разлики между двете групи.

Една от хипотезите за смаляването на мозъка при затлъстелите хора е, че тлъстините на кръста причиняват възпаление в тялото и то влошава функциите на сърдечно-съдовата система. Така става по-трудно да се изчистват отпадъците от мозъка и от това неговите клетки се увреждат по-бързо.

"За деменцията се знае, че е съдова болест. Ето защо смятаме, че затлъстяването влияе и върху съдовете", обясни д-р Хамър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase