Снимка: БГНЕС

Джеф Безос ще пътува в космоса на борда на една от своите ракети Blue Origin, обяви самият той в публикация в Instagram. Основателят на Amazon ще пътува следващия месец заедно с брат си.

"Още от петгодишна възраст мечтаех да пътувам в космоса", пише той. "На 20 юли ще предприема това пътуване с брат си. Най-голямото приключение с моя най-добър приятел."

Пътуването ще бъде суборбитална мисия за разглеждане на забележителности, както и демонстрация на ракетната технология, която компанията се надява един ден да направи този тип космически туризъм по-евтин и по-широко достъпен.

На борда на ракетата ще бъде и  победителят в публичен търг, проведен от Blue Origin, който ще продаде място за същото пътуване. Понастоящем вторият кръг на търга има най-висока оферта от 2,8 милиона долара, според уебсайта на частната космическа компания, а крайният победител ще бъде обявен в края на тази седмица

Ракетата New Shepard, която ще превозва групата, е проектирана да превозва до шест туристи на всеки от полетите си.

Миналата седмица Безос заяви, че официално ще напусне поста главен изпълнителен директор на Amazon на 5 юли, малко преди полета. Когато обяви, че се оттегля от ролята на ръководител на компанията - вместо да стане изпълнителен председател - той каза, че това е отчасти има за цел да му позволи да прекарва повече време в частната си космическа компания.

Blue Origin е основана през 2000 г., макар че през повечето време остава в тайна. Компанията започна да отваря плановете си през последните години, въпреки че все още е по-частна от съперника си SpaceX на Илон Мъск.

Той все още изостава донякъде от своя съперник, тъй като тепърва ще завърши пътнически полети. По този начин пътуването на Безос през следващия месец ще бъде важен момент както за компанията, така и за нейния основател.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase