Снимка: БГНЕС

Космическата капсула на "Спейс Екс" се отдели от Международната космическа станция (МКС) и потегли към Земята с четирима астронавти на борда, като се предвижда да се приводни през тъмната част на денонощието, предаде БТА като се позова на АП.

Още по темата

Това ще бъде първото среднощно приводняване на американски космически кораб след завръщането от Луната на "Аполо 8" през 1968 г.

Астронавтите от НАСА Майк Хопкинс, Виктор Глоувър и Шенън Уокър и японецът Соичи Ногучи са на път към дома със същата капсула "Драгън", която ги транспортира до МКС през ноември м.г. Сега те ще пътуват около шест часа и половина.

Очаква се капсулата да навлезе във водите на Мексиканския залив край Панама сити, Флорида, към 3 часа след полунощ. Въпреки ранния час Бреговата охрана е изпратила в района допълнителни патрули, които да отстраняват евентуални среднощни наблюдатели. Приводняването на капсулата от първия пилотиран полет на "Спейс екс" през миналото лято стана в присъствието на нежелани зяпачи с плавателни съдове, което създаде рискове за сигурността.

Екипът на командира Хопкинс излезе в орбита на 15 ноември след старт от космическия център "Кенеди" на НАСА.

Екипът, който ги смени на борда на МКС, пристигна преди седмица с капсула "Драгън" - същата, с която бе осъществен първият пилотиран полет на "Спейс Екс", започнал миналата пролет. По план Хопкинс, Глоувър, Уокър и Ногучи трябваше вече да са се завърнали, но силните ветрове в предвидения за приводняване район отложиха това. Компанията "Спейс Екс" и НАСА решиха, че най-благоприятно ще бъде времето в неделя преди зазоряване.

 

Коментари Напиши коментар

9

Крокодила Гена

преди 1 месец

Отлична работа вече второ приземяване което е успешно това е трупане на опит.Дано и нататък нямат проблеми.Това е още по хубава новина за Русия. Така няма да им се налага да мислят за горките САЩ. Батута на Рогози Руски и само за Руснаци.

8

Анонимен

преди 1 месец

До 7Ама защото не е станала авария, че да се радваш "ама то било мнооого близо до авария" ...

7

Анонимен

преди 1 месец

космически *** мина за секунди на мястото където беше капсулата, след разкачването, щеше да стане голяма трагедия, подобно на филма Гравитация. Но са засякли 20мин космическата топка и са взели мерки да не се сблъска с 4мата астронавти