Снимка: БГНЕС

Няма практика за смесване на векторна ваксина с РНК, но се препоръчва в няколко държави в Европа. Препоръката в Германия е такава, както и във Франция. Това заяви пред БНТ д-р Аспарух Илиев, ръководител на лабораторията в Берн.

Още по темата
Според него позитивната страна е, че ако подобна комбинация работи, това ще позволи по-голяма гъвкавост.

"От гледна точна на страничните ефекти, може да има неблагоприятни реакции. Няма категорични данни за ефективността на подобна комбинация. По-висока степен на имунна реакция е възможно при смесването на ваксини, но всичко е във сферата на спекулацията", допълни д-р Аспарух Илиев.

По думите му данните показват, че редките странични реакции се получават при първата доза.

"Втората доза позволява да се стабилизира имунният отговор. Слагайки ваксина, дори и в рамките на активна инфекция, няма как да претоварим имунната система. Несъздаването на антитела след преболедуване може да създаде проблеми при ваксинация. Хората, които изкарват вируса безсимптомно не означава, че имат по-малко антитела", добави д-р Аспарух Илиев.

Той коментира, че ваксината на "Джонсън и Джонсън" има добри характеристики и ефективността ѝ е висока.

"В най-лошия случай ще се ваксинираме веднъж годишно. Подозира се, че има хора с природна защита. Препоръчвам да не се прави умишлено заразяване", каза още д-р Аспарух Илиев.

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 1 месец

Голяма лъжа обикаля света! Гледат да пробутат Астрата щото са се увлекли в пазарувануто! А Тя!!! На 34 ден след първа игла Астра имам 3 броя антитела....

38

Малко послъгваме ?

преди 1 месец

В Русия можеш да се ваксинираш навсякъде, дори в мола.Затова ли в Русия са ваксинирани 8 мил. а в САЩ 200 мил . ?!?

37

Анонимен

преди 1 месец

И тази практика се проучава сега екпиримента върви кой умрел умрел