Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Ваксината на Pfizer може да намали приема на пациенти с Covid в болница с три четвърти, установи ново проучване на NHS. Възрастните, получили ваксината, са с по-малък риск да бъдат приети в болница или да имат положителен тест за Covid в сравнение с неваксинирани хора, разкрива изследването на NHS и Университета в Манчестър.

Проучването разглежда данни на над 170 000 души на възраст от 80 до 83 години, които са получили ваксината на Pfizer/BioNTech между 15 и 20 декември миналата година, съобщава "Метро".

Изследването стига до заключението, че само за 21 дни след първата доза от ваксината, приемът в болница е намален с 50% за тези, които са я получили. Инфекциите също са намалели с 55%. След това спешното приемане е било намалено със 75% между 35 и 41 дни след първата доза, докато инфекциите са спаднали със 70%, съобщава БГНЕС.

Проучването е публикувано на уебсайта на Националния институт за здравни изследвания в Манчестър. Сър Саймън Стивън, главен изпълнителен директор на NHS, коментира резултатите: "Ваксините успешно намаляват хоспитализациите и смъртните случаи. Данните, които анализирахме, показват 75% намаление на спешните хоспитализации с Covid и тъй като все повече хора са ваксинирани, този ефект ще се разшири".

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 1 месец

До Анонимен"Въпроса е как 2те най-умни в света се докарахме до там ..."Най-умни в света?

19

Анонимен

преди 1 месец

До ами ,даМдам - млад, здрав, на 99 години .... така да си отиде. Със сигурност, щеше да е много по-добре да го преболедува естествено.

18

ами ,да

преди 1 месец

Например Принц Филип ,как добре му се отрази имунизацията с Пфайзер, 10- тина дни след втората инжекция -в болница ,а след месец и нещо-в рая.