Снимка: Pixabay
Фермерите и градинарите в Швейцария ще "погребат" 2000 чифта бельо. Инициативата е част от научно изследване за качеството на почвата, предаде БГНЕС.
 
Държавният изследователски институт "Агроскоп" изпрати по два чифта памучни гащи на всички доброволци, участващи в това изследване. Тяхната задача е да ги заровят в земята в тяхната градина или поле.
 
Планът е бельото да се изкопае след известно време и да се занесе за анализ, където ще бъде изследвано в какво състояние е, т.е. това ще бъде индикатор за степента, в която малките организми са разложили текстила, съобщава хърватският "Индекс".
 
Швейцарски експерти казват за агенция ДПА, че подобни експерименти са провеждани в Канада, но не в такъв мащаб.
 
Доброволците, кандидатствали в страната, ще погребат също и торбички с чай, с които ще се проверява надеждността на резултатите, получени от бельото, тъй като този метод за тестване на почвата е известен отдавна.
 
Планът на изследването е да се изкопаят единия чифт гащи след един месец, в присъствието на контролни органи и със снимка, а другия чифт след два месеца. След това разпадането на естествените влакна ще бъде анализирано с дигитален метод. Колкото повече дупки има в гащите, толкова по-здрава е почвата, съобщава "Biz life". 
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase