Снимка: Twitter

Обединените арабски емирства обявиха, че за първи път в историята изпращат жена на обучение за астронавт в НАСА за бъдещи изследователски мисии в космоса, съобщи премиерът и вицепрезидент на ОАЕ шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум в събота чрез Туитър.

Нура ал-Матруши е първата жена, избрана за астронавт, заедно с Мохамед ал-Мула сред група от над 4000 потенциални кандидати, пише БГНЕС.

Матруши използва социалните мрежи, за да изрази благодарността и вълнението си, че е избрана.

"Стремя се да работя усилено, за да запиша тези исторически моменти и постижения завинаги в паметта на нашия народ", написа тя.

Според Arab News четирима астронавти са били избрани от ОАЕ, като другите двама са Султан ал-Неяди и Хаза ал-Мансури, последният стана първият човек от Емирство, летял в космоса.

Мансури и Неяди поздравиха двамата нови астронавти.

"Очакваме ви в рамките на подготовката за нови мисии и обмяна на опит", написа той. "Желая заедно да успеем да в издигането името на нашата нация все по-високо". 

Коментари Напиши коментар

29

Анонимен

преди 3 седмици

Ще види че алах го няма

28

Анонимен

преди 3 седмици

а от третия и четвъртия пол кога?

27

У

преди 3 седмици

Оня ден в Панорама коментираха, че сме нямали право на кандидат за космически полет в европейската космическа агенция, защото нашата държава НЕ Е платила някакви вноски. Т.е. всички млади и здрави българи/ки, нямат дори теоретичен шанс да летят където и да е, освен ако не станат чужди граждани. На това се казва недалновидно ограничаване на разходи, според мен.