Снимка: БГНЕС

Южноафриканският вариант на Ковид-19 е по-устойчив към ваксината на Pfizer-BioNTech, показа проучване, проведено от учени от университета в Тел Авив съвместно с мрежа от клиники, според изданието Times of Israel, цитирано от РИА Новости.

"Южноафриканският вариант на коронавируса е значително по-устойчив към действието на ваксината Pfizer-BioNTech, в сравнение с другите варианти, установиха израелски учени в първо по рода си проучване, основано на реални данни", се казва в публикацията. Изследването, обаче, все още не е научно рецензирано.

Екип от експерти от университета в Тел Авив и мрежата от клиники Клалит са изследвали и сравнили резултатите от почти 400 души, които са имали положителен тест за Ковид-19, 14 дни или повече, след като са получили една или две дози от ваксината, срещу същия брой неваксинирани пациенти със заболяването. Разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус сред ваксинираните е осем пъти по-високо, отколкото сред неваксинираното население.

"Въз основа на разпространението на щама сред населението ние очаквахме само един случай на южноафриканския вариант, но установихме осем", каза професор Ади Стърн, която ръководи проучването, пред изданието. Тя отбеляза, че резултатите показват, че южноафриканският вариант, в сравнение с изходния щам и британския вариант, е "способен да пробие защитата на ваксината".  Според изследователя обаче, тъй като малък брой израелци са заразени с него, не може да се оцени с точност намаляването на ефективността.

В момента преобладаващият вариант на коронавирус, причиняващ по-голямата част от инфекциите в Израел, е британският щам. Изследователите отбелязват, че получените данни изискват по-внимателно епидемиологично наблюдение, за да се ограничи разпространението на южноафриканския вариант на коронавирус в Израел.

Масовата ваксинация на населението срещу Ковид-19 започна в Израел на 20 декември миналата година. На 10 януари ваксинираните започнаха да получават втората доза. Досега повече от 5,3 милиона души са получили първата доза, а над 4,9 милиона са получили втората.

Коментари Напиши коментар

74

хгхг

преди 2 месеца

До славянинМомче славянин, от къде знаеш, че няма ползи от ваксините? От брадва.бг ли го чете? Ако няма, защо тогава в държавите с най-много ваксинирани има най-малко нови случаи на Ковид?

73

Анонимен

преди 2 месеца

Значи Алекс Джоунс и Майк Адамс ще се окажат прави - ваксинираните ще носят и разпространяват извратени щамове на тоя вирус, така че докато свят светува ще сме в локдауни. После били конспиратори.

72

Анонимен

преди 2 месеца

Значи, ако не си ваксиниран, е 8 пъти по-малко вероятно да ти се лепне този щам, отколкото, ако си ваксиниран.