Снимка: БГНЕС

Изследователи наричат себе си "ловци на вируси". Те са се заели със задачата да уловят хиляди прилепи, за да разработят симулационен модел с надеждата той да помогне на света да избегне пандемия, подобна на COVID-19.

Изследователи, екипирани с фенери и защитни костюми, се надпреварват да разплитат ноктите и крилата на прилепите, уловени в голяма мрежа във филипинската провинция Лагуна, пише "Джерусалем Поуст", цитиран от БГНЕС.

Дребните животни се поставят внимателно в платнени торбички, за да бъдат по-късно извадени, измерени, почистени, регистрирани, да се съберат проби от слюнка и фекалии за анализ, след което да бъдат върнати обратно в природата.

Финансираният от Япония модел ще бъде разработен през следващите три години от университета Лос Банос във Филипините. Учените се надяват с помощта на прилепите да се справят с прогнозирането на динамиката на коронавирус чрез анализиране на фактори като климат, температура и лекота на разпространение върху хората.

"Това, което се опитваме да установим, са други щамове на коронавирус, които имат потенциал да се прехвърлят върху хора", каза екологът Филип Алвиола, който повече от десетилетие изследва вирусите на прилепите.

Ако познаваме самия вирус и знаем, откъде е дошъл, ще знаем как да го изолираме географски, твърди ученият.

Гостоприемници като прилепите обикновено не показват симптоми на патогените, въпреки че те могат да бъдат унищожителни, ако се предадат на хора или други животни.

Смъртоносните вируси, произхождащи от прилепите, включват ебола и други коронавируси като силен остър респираторен синдром (SARS) и Близкоизточен респираторен синдром (MERS).

По-тясното взаимодействие на хората с дивата природа означава, че рискът от предаване на болестта сега е по-висок, смятат учените.

Според тях, когато разполагат с изходни данни за естеството и появата на потенциално зоонозния вирус при прилепите, може да бъдат подсказани и възможни огнища на заразяване.

Коментари Напиши коментар

38

Ако бях....

преди 2 месеца

Да хванат, който го е разработил и пуснал.... Трябват ловци, но не на вируси!

37

Анонимен

преди 2 месеца

Губят си времето тези "учени". Тоя вирус е оркестриран отдавна. Всичко върви по план.

36

Анонимен

преди 2 месеца

Добре са решили,да ги изследват,че това което се случи е безпрецедентно и зловещо.Остава да забранят незаконната консумация от дивац.те китайци и други примитиви на изток.А гнусните пазари на диви животни кога ще забранят и защо останалия сеят не постави ултиматум?Дори да има съмнение за биологично заразяване от лаборатория ,е видно,че ловят ,убиват и ядат прилепи които могат да разпространяват такива зарази и това е реален факт.