Снимка: Pixabey

Шотландски изследователи са установили, че антителата, натрупани по време на обикновена настинка, могат да ни осигурят някакво ниво на защита срещу COVID-19.

Изследвания, проведени от Университета в Глазгоу доказват, че човешкият риновирус "предизвиква вроден имунен отговор", който блокира репликацията на коронавируса в дихателните пътища, казват от университета, цитирани от БГНЕС.

Предишни изследвания показват, че когато човешките риновирусни инфекции влязат в контакт с други респираторни вируси, "видът и тежестта" на инфекцията обикновено зависят от способността на вируса да се разпространява.

Изследователите са пресъздали контролирани коронавирусни инфекции в лабораторна среда. След това са проучили репликацията на коронавирус в заразените от него клетки.

Учените са изследвали заразени както с коронавирус, така и с обикновена настинка, както и отделно двата случая.

"Нашите изследвания показват, че човешкият риновирус предизвиква вроден имунен отговор в човешките дихателни епителни клетки, който блокира репликацията на вируса COVID-19, SARS-CoV-2", заяви проф. Пабло Мурсия от Центъра за изследване на вируси към университета в Глазгоу.

"Това означава, че имунният отговор, причинен от леки, обикновени настинки и други вирусни инфекции, може да осигури някакво ниво на преходна защита срещу SARS-CoV-2, потенциално блокирайки предаването на SARS-CoV-2 и намалявайки тежестта на боледуването от COVID-19", добави проф. Мурсия.

"Междувременно ваксинацията е най-добрият ни метод за защита срещу COVID-19", заяви тя.

Коментари Напиши коментар

40

Solar Power

преди 2 месеца

До факт: Мда нощем ги товарят тези самолети тайно с вълшебен прах и после го пускат отгоре за да можеш ти да се заразиш и умреш и да харчиш по малко в магазините защото никой няма нужда от твоите 20% ДДС :)

39

Xaxa

преди 2 месеца

Да.., къде се дяна грипът?Много съм се чудил защо в другите страни епидемии от грип няма, а у нас всяка зима.В Германия в градините им всяко лято доматите без пръскане са здрави, ябъкови дървета в селата покрай алеите нямат червеи без да са пръскани.А при нас скоро нищо няма да вирее от болести. Е дали е конспирация, не знам, че някой се грижи за това.

38

факт

преди 2 месеца

Не знам. От февруари 2020 до днес, около 4 пъти се разболях от настинки. Трите пъти преди да се разболея , от самолетите изсипваха оранжев, розов и сивкав прах. Последен път ги видях преди месец. А от 25 дни боледувам на почивки. Хрема, кашлица понякога, болки в гърлото , дразнене, антибиотици, сиропи, хапчета, не знам какво да мисля. За година и два месеца време, аз изкарах на легло почти четири месеца.