Снимка: БГНЕС

Българинът Владимир Тенев, който е изпълнителен директор на компанията "Робинхуд", попадна в списъка с лидерите на бъдещето на списание "Тайм".

Улесняването на инвеститорите, които търгуват с акции на "Уолстрийт" чрез приложението на 33-годишния българин, е сред основните причини той да бъде включен в авторитетната класация на изданието.

На фона на безпрецедентна криза в САЩ за безработица, предизвикана от пандемията COVID-19, акциите на фондовите пазари скочиха нагоре. Това обаче се оказва от полза само за хората, които притежават такива, а в САЩ те са само 55% от населението.

"Робинхуд" - платформа за акции без комисионни, водена от родения в България изпълнителен директор и съосновател Владимир Тенев, иска да промени това, като улесни инвестирането, пишат от "Тайм". Този подход е спечелил на българина повече от 13 милиона потребители и оценка от 11,7 милиарда долара, но критиците казват, че подобна игра стимулира начинаещите инвеститори да поемат големи рискове, допълва списанието.

В списъка за лидери на бъдещето попадат и лидерът на белоруската опозиция Светлана Тихановская и съветникът на американския президент Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан, пише БГНЕС.

Светлана Тихановская е единственият представител на постсъветското пространство в този списък. Представянето й е написано от лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, който до голяма степен е загубил позицията си. През 2019 г. той също участва в този списък.

Джейк Съливан, който пое поста асистент по националната сигурност в Белия дом, е само на 44 години. Преди това е работил в държавния апарат по време на президентството на Барак Обама.

Освен политическите и социалните лидери, в списъка на "Тайм" попадат още художници, новатори, хора, чиято дейност списанието нарича "феномен". Представители на САЩ преобладават във всички категории, списъкът се отличава с националното разнообразие.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase