Снимка: БГНЕС

Учени от Великобритания и Китай потвърдиха в лабораторни изследвания обещаващо лечение на COVID-19 от съществуващо лекарство - тапсигаргин. Резултатите показаха не само, че той действа стотици пъти по-ефективно от другите антивирусни агенти, но и че е в състояние да лекува сложни инфекции като коронавирус и грип. Данните за изследването са публикувани в списание Viruses, съобщи DarikNews.

Британски изследователи от Университета в Нотингам, Агенцията за здравето на животните и растенията и Института за здраве на животните "Пирбрайт", заедно с колеги от Китайския земеделски университет, установиха, че широкоспектърното антивирусно лекарство тапсигаргин, е ефективно срещу новия коронавирус.

Досега беше известно, че този билков препарат в малки дози активира вроден антивирусен имунен отговор срещу три основни типа човешки респираторни вируси: "студени" коронавируси, респираторен синцитиален вирус (RSV) и грип А.

Като се има предвид, че острите респираторни вирусни инфекции, причинени от различни вируси, често са клинично неразличими по своите прояви, както и вероятността от комбиниран ефект на няколко вируса, особено през периодите на тяхното сезонно активиране, авторите смятат тапсигаргин за много обещаващ за борба с разпространението на инфекции, включително по време на бъдещи вълни на пандемията.

Резултатите от лабораторни изследвания върху клетъчни култури и животни показват, че тапсигаргинът е ефективен както като профилактично средство, така и по време на активна инфекция. Той предотвратява вирусната репликация в клетките най-малко 48 часа след еднократна експозиция.

Авторите отбелязват, че лекарството е удобно за употреба - то е стабилно в киселата среда на стомаха и следователно може да се приема през устата. Безопасността на лекарството е проверена при тестване на лекарствена терапия за рак на простатата. Фактите за развитието на резистентност към тапсигаргин при вируси също са неизвестни.

Лекарството изпъква и с друго голямо предимство - изследователите обмислят възможността за приемането му както от хора, така и от домашни любимци.

"Настоящата пандемия подчертава необходимостта от ефективни антивирусни лекарства за лечение на активни инфекции, както и ваксини за предотвратяване на инфекция", се казва в прессъобщението на Университета в Нотингам. Като се има предвид, че бъдещите пандемии вероятно ще бъдат от животински произход и ще се предават както от животно на човек, така и от човек на животно, следващото поколение антивирусни лекарства като тапсигаргин могат да играят ключова роля в контрола и лечението на възникващи зоонозни вирусни инфекции."

Грипният вирус, новият коронавирус и RSV са глобални патогени, които атакуват както хората, така и животните. Тапсигаргин принадлежи към ново поколение антивирусни лекарства. За разлика от конвенционалните антивирусни лекарства, които са насочени към вируси, той засяга имунната система на гостоприемника и може да се използва за борба със съществуващи и бъдещи човешки и животински вируси.

Коментари Напиши коментар

17

Кочо

преди 4 месеца

Къв Ивермектин ве бунак, лекарство против паразито няма никакво действие нито против вируса, нито като симптоматично лечение. Стига с глупостите, нито малария, нито въшките нито туберкулозата ... нямат ефект срещу вирусите. Имунна система и това е за момента, другото са ваксини за определени вируси, но ваксината не пази, тя просто предизвиква имунен отговор, така че пак е имунната система. Аналог на антибиотика при бактериално лечение, за вирусите до момента не е създаден.

16

Анонимен

преди 4 месеца

Тия учени х у й ли имат в устата, че че така и не излязоха та да кажат , че всеки трябва да изпие по две дози Ивермектин и да се преключва с всичко. За вас журналистите също се отнася!

15

Пак мошеничества!?

преди 4 месеца

Единствено водата от чешмичката над нашето село мори вируса, идвайте и се лекувайте.