Снимка: БГНЕС
От понеделник може да се наблюдава астрономическо явлевие или така наречената Витлеемска звезда. Според твърденията това е същата звезда е изгряла при раждането на Исус Христос. 
 
Самото явление представлява сближаване на две планети - Юпитер и Сатурн. Докато планетите обикалят в орбита едната настига другата и това създава илюзията, че двете се сливат в една ярка звезда.
 
На югозапад тя може да се наблюдава дори само с просто око. Ако времето позволи и няма облаци ще може да се види това, което е хипотетично са видели при раждането на Христос - ярко светеща звезда.
 
"Това явление е добър завършек на една трудна година в астрономическия смисъл. Макар да не ен много интересно от научна гледна точка, защото става дума за подреждането на планети, то е изключително рядко наблюдавано. За последен път е видяно преди 800 години", каза в ефира на bTV доц. Камен Козарев от Института по астрономия към БАН.
Още по темата
 
"Оказа се, че 6-7 г. преди Христа е имало подобно "Велико съединение", както се нарича, и то е продължило 6 месеца. Понеже, доколкото знам, рождения ден на Христос не е определен точно, възможно е това да бъде Витлеемската звезда. Но това не е много ясно. Учените смятат, че е възможно да бъде или свръхнова, или комета, или подобно съединение. Първите две теории се изключват, защото имаме достатъчно данни, а и китайците още тогава са наблюдавали доста стабилно небето, така че по-вероятно е да е било такова съединение", обясни Козарев.
 
Астрофизикът отбеляза, че кометите се схващат като лошо знамение.
 
"Ще може да наблюдаваме това явление през следващия месец, защото планетите се движат много бавно. Те ще започнат да се разделечават, а в понеселник беше най-близката точка, в която са се доближили. За съжаление, макар че от България това явление е можело да бъде наблюдавано най-добре, облаците са попречили", обясни още Козарев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase