"Аз не приличам на типичен учен. Това, което виждам по телевизията са обикновено по-възрастни, бели мъже като учени", казва 15-годишната Гитанджали Рао в интервю за Анджелина Джоли. Тя стана първото "Дете на годината" на списание TIME.

Гитанджали е учен и изобретател от Денвър, Колорадо. Тя е създала нови технологии в редица области, включително устройство, което може да идентифицира оловото в питейната вода, и приложение за Chrome, което използва изкуствен интелект за откриване на кибертормоз.

Рао разказва, че още от съвсем малка имала една главна цел - да усмихва хората, да ги прави щастлив. А интересът към науката се появил във втори или трети клас. "Започнах да мисля как можем да използваме науката и технологиите, за да създадем социални промени. Бях на около 10 години, когато казах на родителите си, че искам да изследвам технологията на сензорите за въглеродни нанотръби в лабораторията за следене за качество на водата в Денвър, а майка ми само ме попита "Какво?" Знаете, че тази работа ще бъде в ръцете на нашето поколение съвсем скоро. Така че, ако никой друг няма да го направи, аз ще го направя", разказва тя пред TIME.

15-годишното момиче е избрано от 5000 деца в САЩ на възраст между 8 и 16 години.

"Не приличам на типичния учен. Това, което виждам по телевизията са обикновено по-възрастни, бели мъже като учени. Странно е, че сякаш хората имат разпределили роли в обществото според пола си, възрастта си, цвета на кожата си", казва Гитанджали и споделя, че това е изместило фокуса на работата й. "Сега не създавам само устройства за решаване на проблемите на света, но и вдъхновявам другите да правят същото. Защото, знам от личен опит, че не е лесно, когато не виждаш никой друг, който прилича на теб. Искам да изпратя на всички това послание: "Ако аз мога да го направя, значи можете и вие."

За целта Рао провежда уоркшопове, на които нейните връстници мога да развият таланта си.

"В момента работя по технология, която да помогне за откриване на биозамърсители във вода - например паразити. Надявам се тя да е евтина и точна, така че хората в страните от третия свят да могат да идентифицират какво има във водата им", казва Гитанджали за последния си проект и се хвали: "Наскоро постигнах целта си от 30 000 ученици, на които съм била наставник, което е страхотно. Това е като да създадете общност от новатори. Наистина се надявам, че работата, която вършат всички тези деца, определя иновациите като необходимост, а не като нещо, което вече е избор. Надявам се да мога да бъда малка част от това."

 

 

 

 

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase