Снимка: Pixabay
Японското космическо ведомство обяви, че планира до 2035 година да изгради завод за производство на водородно гориво на Луната, предаде ТАСС, цитирана от БТА.
 
Предприятието ще е позиционирано в района на Южния полюс на нашия естествен спътник. Предполага се, че има залежи от лед. От него ще бъде получавана питейна вода, а също така кислород и водород. Водородът ще може да си използва също като гориво не само за придвижване по Луната, а и за полети до орбитиращата над нея станция.
 
По предварителни разчети за производството ще са необходими между 21 и 37 тона вода. Заводът може значително да се намалят разходите за транспорт на гориво от Земята.  Ако бъде реализиран подобен проект, ще се ускорят темповете на усвояването на Луната и на космоса.
 
Миналата година Япония обяви решението си да се присъедини към лунната програма на НАСА, а правителството подписа съответния договор. Страната ще работи заедно с американското космическо ведомство за доставката на изследователско оборудване, за обмен на данни за лунната повърхност, за съвместното създаване на луноход, а също така и за възможното изпращане на японски астронавти на Луната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase