Снимка: Pixabay

Германски учени установиха, че киргизстанска находка е най-старият известен фосил на саламандър в света, съобщи сайтът "Физ.орг", цитиран от БНР.

Още по темата
Фосилът на Triassurus sixtelae е на 230 милиона години - приблизително с 90 милиона години по-стар от другите известни фосили на саламандри. Той намерен в Киргизстан преди шест години. Оттогава го изследват.

Учени от три германски природонаучни музея - в Щутгарт, замъка Бертолдсбург и замъка Лихтенберг, публикуваха описание на фосила и мястото му в историята в сп. "Протоколи на Американската академия на науките". Досега те са установили, че 5-сантиметровият T. sixtelae е сходен на много съществуващи днес видове в няколко части на Азия.

Древният саламандър е живял и в плитчини, и на сушата.

Произходът на земноводните все още е загадка за специалистите заради различни фактори, главният от които е малкият им размер. Още не е известно дали те са се разклонили от четириногите. Фосилът има някои разлики с четириногите, които еволюционно го поставят над древните земноводни в групата Batrachia, включваща днес саламандрите и жабите.

Учените мислят, че T. sixtelae е мост между най-древните известни саламандри и съществуващите днес.

Коментари Напиши коментар

11

Биолог

преди 9 месеца

Наскоро видях такъв в една Средногорска река на около 500м над.височина!!Виждал съм и над хижа Грънчар...на над 2500м.надморска....явно е адаптивен вид...

10

Котки

преди 9 месеца

Стига сте му викали гущер в коментарите, по-близък е до жабоците отколкото до гущерите. Гущерите са влечуги, дъждовникът е земноводно. И е хубавец, ама е отровен, не е хубаво да се пипа ;-)

9

Анонимен

преди 9 месеца

Това го знам- Лили Иванова каза, че е присъствала на сътворението им