Снимка: Pixabay

Пушачите могат да възстановят белите си дробове с отказ от вредния навик, тъй като здрави клетки заменят увредените от цигарите, сочи ново проучване, цитирано от АФП. Отдавна е известен рискът от развиване на рак на белия дроб за любителите на тютюна, който намалява след спиране на цигарите, пише БНР.

Още по темата

Изследване, публикувано днес от сп. „Нейчър“, разкрива, че ползите от захвърляне на привичката са далеч по-големи – тялото използва „резервоар от здрави клетки“, за да замени увредените след отказ от тютюнопушенето.

Съавторът на проучването Питър Кембъл от базирания във Великобритания институт „Wellcome Sanger“ посочва, че резултатите дават нова надежда за пушачите, които искат да спрат цигарите.

„Хора, които са пушили сериозно в продължение на 30, 40 или повече години, често казват, че е твърде късно да престанат, тъй като вредата вече е нанесена. Вълнуващото в нашето изследване е, че то показва, че никога не е твърде късно“, казва Кембъл в прессъобщение на института.

„Някои хора в проучването ни са изпушили над 15 000 кутии цигари в живота си. Но само след няколко години въздържание много от клетките не показват никакви следи от вредата от тютюна“, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase