Снимка: Pixabay

Звезден прах, по-стар от Слънцето, бе открит в метеорит, паднал в Австралия през 1969 г., съобщиха световните информационни агенции, цитирани от БНР.

Още по темата

Най-старите от 40-те частици звездна материя, намерени в метеорита, са на около 7 милиарда години. Това означава, че са формирани около 2,5 милиарда години преди да се появят Слънцето, Земята и останалата част от Слънчевата система.

Метеоритът е намерен край гр. Мърчисън в австралийския щат Виктория.

Всички анализирани звездни частици са от преди периода на формиране на Слънчевата система. Според учените частиците звезден прах в метеорита са нещо като капсули на времето. Възрастта им дава представа за етапите на създаване на галактиката Млечен път, поясняват учените.

Изследваните частици са миниатюрни - между 2 и 30 микрометра (микрометърът е равен на една хилядна част от милиметъра - бел.ред.).

Звездният прах е материя, която се изхвърля от звездите. При зараждането на Слънчевата система този прах става част от планетите и Слънцето. Съхранен е единствено в кометите и астероидите.

Очаква се фрагменти от тях да бъдат доставени на Земята в следващите десетилетия от космическите мисии ОСИРИС-РЕКС и "Хаябуса-2".

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 1 година

До До 10Имат само хипотези базитрани на сегашния модел. А този модел има повече дупки отколкоот успешни предвиждания. Няма никакава причина да предполагаме че неговите предвиждания за възрастта на слънцето са вярни при условие че този модел не може да формира слънчевата система такава каквато я виждаме и въобще не може да обясни "горещите юпитери" наблюдавани в други звездни системи. Не може да обяани и множетво други наблюдения н комети, астгероиди, магнитното поле на юпитер и друг феномени.

12

До 10

преди 1 година

Има няколко различни варианта чрез които може да се определи възрастта на слънцето и то с точност.Това,че ти не си наясно,незначи ,че е невъзможно.Затова има учени и общаци.

11

Анонимен

преди 1 година

До StardustНяма такова нещо като "жълто джудже". Спорет сегашния модел слънцето се води: main sequence star. Тоест напълно стандартна звезда.Друг е въпроса че настоящия стандартен модел има много дупки и е отдавна време да го сменят.