Снимка: Pixabay

Обсерваторията LIGO (Laser Interferometric Gravitational Observatory) на Калифорнийския технологичен институт регистрира изригване на гравитационни вълни, породено от сливане на черна дупка с неутронна звезда в съзведието Голяма мечка, на разстояние 1,4 милиарда светлинни години от Земята, предаде ТАСС.

Още по темата

Черна дупка погълна звезда в сърцето на Млечния път

"Става въпрс за едва второто регистрирано от учени подобно събитие - заяви физикът Кристофър Бери. - За съжаление успяхме да го проследим единствено с помощта на два детектора на LIGO, докато в същото време обсерваторията VIRGO бе включена, но но извършваше наблюдения. Трябва да анализираме в какво състояние са били инструментите, за да разберем дали можем да използваме събраните от тях данни."

Събитието получи временното название S190923y. То може да е едва второто от този род в историята на науката. Първото сливане на черна дупка с неутронна звезда, за което няма съмнения от страна на учените, бе регистрирано преди малко повече от месец в съзвездието Кит, на разстояние 770 милиона светлинни години от Земята, пише БТА.

Дотогава учените предполагаха за съществуването на подобни катаклизми въз основа на събрани от гравитационни детектори данни, които обаче се оказаха лъжливи сигнали, породени от случайни процеси на Земята. "Новото събитие също има вероятност да се окаже лъжливо", отбеляза Бери.

Поради тази причина ползващите обсерваторията LIGO учени очакват данни от европейските си колеги, които извършват изследвания с италианската гравитационна обсерватория VIRGO. Ако резултатите от наблюденията им са достатъчно прецизни, учените ще могат да разберат какво са регистрирали американските детектори на гравитационни вълни.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase