Снимка: Hubble Space Telescope

Телескопът "Хъбъл" засне планетата Сатурн, когато тя се доближи максимално до Земята на 20 юни, съобщи Си Ес Ен.

Още по темата

Тогава Сатурн е бил наклонен към Земята и красивите му пръстени се виждат добре, дори вътрешните, които са по-бледи.

На снимката се вижда и шестоъгълникът около северния полюс на Сатурн, открит с помощта на "Вояджър" през 1981 г. Според специалистите той се дължи на струя, излизаща с висока скорост от планетата. Шестоъгълникът е толкова голям, че в него могат да се поберат четири земи, пише БТА.

Времето на Сатурн е неустойчиво и някои явления са временни, например голямата буря, видяна от "Хъбъл" миналата година на северния полюс. Сега я няма. Огромен "буреносен облак" обаче се вижда в центъра на Сатурн.

Както на Земята, и на Сатурн има сезони. "Хъбъл" го е заснел през лятото. Сезоните там обаче продължават по-дълго - повече от седем години. Кехлибареният цвят на планетата се дължи на мараня, подобна на смог, когато ултравиолетовите лъчи от Слънцето предизвикват реакции в атмосферата. Цветните ивици се дължат на облаци с различен състав, премествани от ветровете на различни нива.

Коментари Напиши коментар

5

Анонимен

преди 2 години

До 1Анимационния, Стаурн можеш да го видиш с пръстените с телескоп от 100лв. Вярно блурнато но се вижда. Кое точно е анимация бе смешен?

4

Анонимен

преди 2 години

Сиесеньи са били чести гости на сатурни могат да обяснат всички явления там.Вечер през седемгодишното лято катоси пият ракията се наслаждават наклиматичната мараня,която ги облъхва.Като им омръзне с вертолет се качватна някой обръч и оттам махат на земните същества.Маранята е от уискис частици лед, и лимонени капчици отбезкрайния лимонен пейзаш.Зависи отдозата на върха ту има шестоъгалник ту няма.

3

Анонимен

преди 2 години

Ама е пропуснал пръстените нажендарите в софията