Снимка: Pixabay

При разкопки на могили в Швеция бяха открити тленните останки на хора с висок статус, които са били погребани заедно с лодките им, съобщи Сайънс алърт. В един от т.нар. корабни гробове археолозите попаднали на кости от човек, куче и кон.

Още по темата

Находката е открита случайно на територията на Гамла Упсала - един от най-големите култови и политически центрове в Скандинавия през епохата на викингите. Специалистите се натъкнали на средновековен кладенец и изба, а след това и на заровени в земята лодки, предава БТА.

Бил нужен месец, за да се извършат разкопки в две могили.
В едната от тях е открита изба, построена през 16-и век, а в другата - добре съхранени човешки кости и артефакти, включително меч, щит и копие, както и декоративен гребен.

Подобни могили датират от желязната епоха
- средата на 6-и век, до края на епохата на викингите - средата на 11-и век. В цяла Швеция са открити едва 10 подобни гроба, но само някои от тях са в добро състояние.

Учени не бяха попадали на подобна находка от 50 години.

Коментари Напиши коментар

7

Знайко

преди 1 седмица

Ха преброяване на червените ТРОЛОВЕ, нее важна темата, всички Европейци гейове?! А ВАТНИЦИТЕ сами си ПРИЗНАВАТ че са АЗИЯДЦИ!!! И страхът от гейщината е само за тея дето са скрити, меки, КИТКИ с червен партиен билет! А и те все са "националисти" ама обичат чуждата мащеха Раааасия? Чудя се дали, генетично са заразени с национал предателство, или се хваща по полов път???

6

Амулет Амулетов

преди 1 седмица

Аз затова не продавам старите Мерцедеси.
Събрал съм 5.
Ще ме погребат с всичките.

5

Анонимен

преди 1 седмица

Леле, каква далавера, а?!
Ставаш нощно време, яхаш лодката и ..........накъдето ти видят очите.
ЯКО!