Снимка: Pixabay

Учени от университета в Орхус, Дания, обясниха загадъчното изчезване на метан в марсианската атмосфера, съобщи Сайънс алърт. Метанът е смятан за индиректен признак за съществуване на живот.

Още по темата

Удивително разкритие на Марс, има ли живот?

Колебанията в концентрацията на метан на Червената планета имат сезонен характер, като варират от 0,24 частици на милиард през зимата в северното полукълбо до 0,65 частици на милиард през лятото. Специалистите открили също области на марсианската повърхност, от които периодично се освобождава метан. Сред възможните причини за това учените посочиха химични процеси, напомнящи серпентизация, или наличие на живи организми. Но процесът, свързан с отстраняване на метан от атмосферата, се оказа още по-загадъчен, пише БТА.

Учените предположили, че в основата на механизма, свързан с изчезването на летливия въглеводород, е ветрова ерозия, при която се окисляват марсиански минерали, а метанът се йонизира и се превръща в съединения, като например метил, метилен, карбин. Йонизираният газ се свързва с атоми, например силициеви, на повърхността на скали. Този процес протича по-бързо в сравнение с фотохимичните реакции. Това може да обясни защо внезапно изчезват метанови облаци на Марс.

Същите химични процеси могат да доведат до образуване на токсични съединения - пероксиди и супероксиди. Това прави невъзможно съществуването на живи организми на повърхността или близо до нея.

Миналия месец марсоходът "Кюриосити" откри в марсианската атмосфера значително количество метан, който може косвено да свидетелства за наличие на живи организми на планетата.

Коментари Напиши коментар

23

И.Б.

преди 3 дни

Защо ли Марс е богът на войната? Някои езотерици твърдят, че човешкият дух в миналото се е въплътил на планетата Марс, но поради много войни са я унищожили като място за живеене на хора. Наистина трябва да озеленим нашата планета Земя, за да пребъдем в нея. Трябват ни не войни, а зелени гори и зелени паркове.

22

Марсиянец

преди 1 седмица

Мерана който отделяме в атмосфверата е когато си чистим тоалетните. Благодарение на йонизираните фъшкии много бързо се отмирисва. Благодарим за опортюнити, използваме го за маса за бира. Чакаме и кюрюсити ли секюрити ли кво беше там и той да сдаде багажа,че на Жосо нелеото е необходима холна маса.довечера ще изпускаме пак метан,да не се чудите. Айде със здраве.

21

Анонимен

преди 1 седмица

До Анонимен 20
Тъпан прУвинциален, добре че са тези учени от Англия, Дания, Норвегия и САЩ щото
иначИ щеше още да влачиш на дедо си ралото по полето и да ходиш в "нужника" на двора!!
Аман от диви селски пръчки !