Кадър: Bulgaria ON AIR

Видео 02.07.2019

Микробиолозите на БАН с революционно откритие за бактериите в храните

Бактериите и патогените в храните вече могат да бъдат засичани на мига, благодарение на откритие на микробиолозите от БАН. По този начин светът ще може да установява инфекция както по време на производство, така и на пазара, заяви директорът на Института по микробиология "Стефан Ангелов" - Христо Найденски.

Още по темата

Учените ни са разработили метода за намиране на бактерии и патогени в месото, като сега работят и върху метод за изследване на млякото и други продукти.

"Повече от четвърт век работим по този проблем. Можем да се поздравим с известен успех. В науката винаги, когато се реши един проблем, се откриват други въпроси. Ние успяхме да създадем един съвременен и бърз метод за доказване на патогени в храните, най-вече в месото. Сега работим за намирането им в млякото и други продукти", каза микробиологът.

Какво да ядете, за да не се дехидратирате?

Той допълни, че резултатите от изследването на българско месо показват висок хигиенен стандарт. Не така стои обаче въпросът с млякото.

"Това, което ние направихме е, че вече не се изисква скъпа апаратура. Трябва само водна баня, която да е загрята на 60 градуса. Не трябва човек да има висока квалификация, за да извършва изследването и то може да се прави на терен. Така още производителят ще контролира хранителните продукти. За месото и месните продукти изследванията показаха, че има висок хигиенен стандарт. При млякото обаче има проблеми. То излиза с висок брой бактерии. Консумацията на сурово мляко е доста рисково", разясни той пред Bulgaria ON AIR.
 

Коментари Напиши коментар

7

Анонимен

преди 2 седмици

Само по външен вид е месо, същото и със сирена и кашклавали.

6

Хахахааааа.

преди 2 седмици

Месото е от внос от ЕС на 70%.
КАК Нема да е перфектно??!!!

А, млякото у нас, го слагат в продуктите, само за цвят и мирис защото няма производство.
Няма и да има, ако не се стимулира частния сектор и дребните фермери!
Затова и тук всичко е Внос!

5

Анонимен

преди 2 седмици

Какво месо,салами ,шунки ,слайсове няма месо.Най-напред там почнаха фалшификациите.Правят пастърма от смес с малко месо-факири.Вие търсите бактерии.