Снимка: Pixabay

Германският стартъп Biofabrik е готов да започне производството на гориво от пластмасови отпадъци след шест години проучвания, предаде ДПА, като се позова на съобщение на компанията.

Още по темата

Проект: Забранява се вносът на стари дизели у нас от 2021 г.

Основателят и главен изпълнителен директор Оливер Ридел каза, че процесът, който включва подлагането на материалите на огромно налягане, ще позволи един килограм пластмасови отпадъци да бъдат преработени в приблизително един литър гориво, пише БТА.

Според Роман Малец, експерт по отпадъците към Техническия университет на Дрезден, ако методът може да се приложи, той би бил целесъобразен начин за създаване на устойчиви източници на енергия.

Експертът обаче допълни, че проучванията, направени през последните години, сочат, че техническото осъществяване на превръщането на пластмасовия отпадък в гориво е трудно.

Коментари Напиши коментар

16

Анонимен

преди 2 седмици

Пожелавам на немците да успеят с Wendelstein 7X.

15

Анонимен

преди 3 седмици

Облъчвайте ги с UV докато се натрошат на прах и после ги дайте на бактерии да ги ручат.
Евентуално след това може от тех да се изстиска некъф спирт или ацетон.

14

нефт и газ Бургас

преди 3 седмици

1 кг ПЕТ отпадък се изкупува за 0,2лева, 1 тон - 200 лева.
1 барел нефт е 160 литра, по 65$/барел. 6,25 барела са 1 куб.м. и струват $406 или 700 лева. От този нефт се получава в най-добрия случай 600 л гориво и др. продукти.
Численото сравнение на пръв поглед е за сметка на гориво от пластмаса, но основното е процесингът на преработката да е икономически изгоден