Снимка: БАН

Българската академия на науките ще отбележи Международната година на периодичната таблица на химичните елементи с валидиране на юбилейна марка и лекция на изтъкнатия български учен в областта на неорганичната химия проф. Христо Баларев. Събитието ще се проведе на 24 юни (понеделник), в 16:00 часа, в зала "Проф. Марин Дринов", съобщават от Академията.

Още по темата

Цялата периодична таблица на един косъм

Печатът за пускане в употреба на пощенската марка ще бъде поставен от председателя на БАН акад. Юлиан Ревалски, главният секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО Христо Георгиев и директора на дирекция „Съобщения“ в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията Димитър Димитров. Художник на марката е ас. д-р Светлин Балездров от Националната художествена академия.

Общото събрание на ООН и ЮНЕСКО обявиха 2019 г. за Международна година на периодичната таблица на химичните елементи. В своята лекция проф. Христо Баларев ще разкаже за нейната история, същност и значение.

Организатори на тържественото отбелязване са БАН и Институтът по обща и неорганична химия (ИОНХ-БАН). Събитието се посвещава на 150-годишнината от основаването на Академията и 85-годишнината на проф. Баларев.

Проф. Баларев е разработил оригинална концепция за обясняване на структурите на прости и двойни соли кристалохидрати, която дава възможност за прогнозиране на вида и структурата на получаваните кристали от многокомпонентни разтвори. Тези резултати са научната основа за създаването на нови технологии за получаване на соли от природни суровини и от промишлени отпадъци. Към най-ярките постижения на проф. Баларев са и разработените технологии за използване на химическите ресурси на Черно море.

Коментари Напиши коментар

16

да плащат

преди 2 седмици

Този трябва да си поиска хонорара от Путин за популяризиране на руската версия за Периодичната Таблица. И не трябва да се срамува, а да иска значително плащане което да предостави като дарение за финансиране на БАН.

15

Solar Power

преди 3 седмици

До 2: Да прав си. Русия е дала много неща но до 1917-та :)

14

Анонимен

преди 4 седмици

Не е само тази мистерия. Там професори станаха двама братя, които и преди девети и след девети септември са били добре гледани от властите. Единият като семинарист, другият като келнер не знам какви услуги са правили и преди и след девети септември. Но единият дори стана нещо повече от професор пак там, в БАН.